Με αγωνία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Ευρώπη τις εξελίξεις την Ιταλία, μετά την εκλογική επικράτηση της Τζόρτζια Μελόνι.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 90% των εκλογικών κέντρων, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,9% και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 8,3%, που σημαίνει ότι συνολικά ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει το 44,3% των ψήφων, καθώς οι «Αδελφοί της Ιταλίας» βρέθηκαν στην πρώτη θέση με 26,2%

Να σημειωθεί ότι ο κεντροαριστερός συνασπισμός συγκεντρώνει 26,06%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα βρίσκεται στο 19%.

Η πρώτη δήλωση της Μελόνι είχε σκοπό να καθησυχάσει τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό. «Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε. Αν κληθούμε να κυβερνήσουμε, θα το κάνουμε για όλους τους Ιταλούς, με στόχο να ενώσουμε αυτό τον λαό και να δώσουμε έμφαση σε όσα τον ενώνουν και όχι σε όσα τον διχάζουν. Θα δουλέψουμε με στόχο οι Ιταλοί να γίνουν και πάλι υπερήφανοι που είναι Ιταλοί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος για Ντράγκι

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νέα Βουλή, αναμένεται να διαδεχθεί την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι, η οποία είχε σχηματιστεί τον Ιανουάριο 2021. Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, όταν η ιταλική οικονομία διανύει περίοδο οξύτατης κρίσης.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, το συμπέρασμα από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι τα κόμματα που είχαν δεχθεί να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι έχασαν εκλογικό έδαφος, ενώ μέχρι τότε οι «Αδελφοί της Ιταλίας», που είχαν μείνει στην αντιπολίτευση εκτοξεύτηκαν. Η άνοδος της δεξιάς συμμαχίας στην εξουσία ανησυχεί τις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι και τα τρία κόμματα που την συναπαρτίζουν, είναι τουλάχιστον ευρωσκεπτικιστικά.