Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του Διαστήματος έγραψε η NASA με την πραγματοποίηση μιας φιλόδοξης και απαιτητικής άσκησης πλανητικής άμυνας.

Δεν πρόκειται για ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Don’t look up ή η κλασσική ταινία ο Αρμαγεδδών.

 Αλλά για την διαστημική πραγματικότητα που στέφθηκε μάλιστα με απόλυτη επιτυχία.

 Όπως φαίνεται και στο βίντεο που μετέδωσε το MEGA, oμάδες της NASA, που βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Μέριλαντ, ξεσπούν σε ζητωκραυγές.

 Το σκάφος-καμικάζι, λίγο μικρότερο από αυτοκίνητο, έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα πάνω στον αστεροειδή.

 Το σκάφος ταξίδεψε για περίπου δέκα μήνες, μετά την εκτόξευσή του από την Καλιφόρνια. Για να χτυπήσει στόχο τόσο μικρό όσο ο Δίμορφος, η τελευταία φάση της πτήσης του ήταν εντελώς αυτοματοποιημένη, σαν να επρόκειτο για αυτοκατευθυνόμενο πύραυλο.

 Θα χρειαστεί αναμονή ημερών ως εβδομάδων προτού οι επιστήμονες να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν πως η τροχιά του αστεροειδή πράγματι μεταβλήθηκε. Θα το κάνουν χάρη σε τηλεσκόπια στη Γη, που θα παρατηρήσουν την διακύμανση της τροχιάς του μικρότερου αστεροειδή γύρω από τον μεγαλύτερο μετά την πρόσκρουση. 

 Η άσκηση «πλανητικής άμυνας», που βαπτίστηκε DART βέλος σηματοδοτεί την πρώτη δοκιμή της τεχνικής αυτής.

 Ουσιαστικά είναι η πρώτη πρόβα τζενεράλε της NASA στην περίπτωση που αστεροειδής απειλήσει πραγματικά να συγκρουστεί με τη Γη.