Η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρίας Nord Stream AG πως τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου υπέστησαν ζημιές «άνευ προηγουμένου» μέσα σε μία ημέρα, φέρνει αντιμέτωπη τις χώρες της ΕΕ με μια πρωτοφανή πρόκληση, καθώς πλέον είναι ορατή η απειλή της μηδενικής παροχής φυσικού αερίου στη «γηραιά ήπειρο».

Το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ή σαμποτάζ περιπλέκει ακόμη το ενεργειακό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Nord Stream 1 υπήρξε επί χρόνια ο συνδετικός ενεργειακός κρίκος της Ευρασίας, ενώ ο Nord Stream 2, που δε λειτούργησε ποτέ λόγω των επαπειλούμενων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, είχε λάβει χαρακτηριστικά αποθήκης, αφού συγκεντρώθηκαν εκεί 177 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο σενάριο της δολιοφθοράς, φαίνεται ότι καταλήγει (και) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», γνωστοποιώντας παράλληλα πως το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».

Διερεύνηση

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα διερευνήσει τα πραγματικά κίνητρα, τα οποία θα οδηγήσουν τελικά και στο θύτη της «άνευ προηγουμένου κατάστασης» στους αγωγούς Nord Stream. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άλλωστε προειδοποίησε πως οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής θα λάβει την «ισχυρότερη δυνατή απάντηση».

Οι ανεξήγητες διαρροές πυροδότησαν την αντίδραση της Gazprom, του κρατικού ενεργειακού κολοσσού που διαχειρίζεται το δίκτυο και για πρώτη φορά έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, μέσω των αγωγών της Ουκρανίας.

Ο χρόνος

Το γεγονός ότι η «δολιοφθορά» σημειώθηκε σε μια στιγμή που η ΕΕ είχε επιταχύνει τις διαδικασίες προμήθειας και αποθήκευσης φυσικού αερίου οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, καθώς το πιθανό σαμποτάζ συνεπάγεται την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 20%.

Ισχυρά κίνητρα για να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία διατηρεί η Μόσχα, η οποία, όμως, δήλωσε άγνοια για τους δράστες.

Μέχρι πρότινος, οι αγωγοί θεωρούνταν αδιαπέραστοι. Ο χαλύβδινος σωλήνας έχει τοίχωμα 4,1 εκατοστών, επικαλυμμένο με άλλα 6-11 κ.μ. από οπλισμένο με χάλυβα σκυρόδεμα. Επιπλέον, κάθε τμήμα του σωλήνα ζυγίζει 11 τόνους, το οποίο φτάνει στους 24-25 τόνους μετά την εφαρμογή του σκυροδέματος.