Η τοποθέτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμά του ότι δεν μπλοφάρει σχετικά με τη χρησιμοποίηση κάθε όπλου που θα χρειαστεί για να υπερασπίσει ρωσικά εδάφη έχει προκαλέσει ξανά μεγάλη ανησυχία σχετικά με τα πυρηνικά.

Πολλά μάλιστα είναι τα διεθνή ΜΜΕ που επιχειρούν να… μπουν το μυαλό του Ρώσου προέδρου και να αποκωδικοποιήσουν την στρατηγική του.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο φιλοξενεί το Reuters, το οποίο προσπαθεί να απαντήσει στο «καυτό» ερώτημα τι κάνει μια πυρηνική δύναμη, όπως η Ρωσία του Πούτιν, όταν στριμώχνεται.

Όπως αναφέρει, η τελευταία προειδοποίηση του Πούτιν, μπορεί να σημαίνει ότι το Κρεμλίνο εξετάζει μια κλιμάκωση μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία, τις οποίες μόνο εν μέρει κατέχει.

Το ρωσικό κοινοβούλιο αναμένεται να κηρύξει τις περιοχές στις οποίες έγιναν τα «δημοψηφίσματα» μέρος της Ρωσίας στις 4 Οκτωβρίου. Μόλις συμβεί αυτό, ο δρόμος θα είναι ξεκάθαρος, από την άποψη της Μόσχας, για ένα πιθανό αμυντικό χτύπημα εάν αισθανόταν ότι η περιοχή ήταν υπό σοβαρή απειλή.

Το σπάσιμο του πυρηνικού ταμπού θα ήταν σημάδι απελπισία

Ωστόσο, το σπάσιμο του πυρηνικού ταμπού θα ήταν σημάδι απελπισίας, οπότε το αν ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή όχι, μπορεί τελικά να εξαρτηθεί από το πόσο στριμωγμένος αισθάνεται σε μια σύγκρουση που μέχρι στιγμής έχει ταπεινώσει παρά νικήσει μια πρώην υπερδύναμη.

Ο Πούτιν ελέγχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας γενιάς υπερηχητικών όπλων και δέκα φορές περισσότερων τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Δύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ τον παίρνουν στα σοβαρά.

«Αν η επιλογή για τη Ρωσία ήταν ανάμεσα στο να πολεμήσει έναν πόλεμο που χάνεται, να χάσει άσχημα και να πέσει ο Πούτιν, ή κάποιο είδος πυρηνικής επίδειξης, δεν θα στοιχημάτιζα ότι δεν θα πήγαιναν για την πυρηνική επίδειξη», αναφέρει ο Τόνι Μπρέντον, πρώην Βρετανός πρεσβευτής στη Ρωσία στο Reuters τον Αύγουστο, προτού ο Πούτιν εντείνει τις προειδοποιήσεις του.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ρητά τη Δύση ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος και κατηγόρησε τη Δύση ότι συζητά μια πιθανή πυρηνική επίθεση στη Ρωσία. «Αυτό δεν είναι μπλόφα. Και όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ανεμοδείκτης μπορεί να στραφεί και να δείξει προς το μέρος τους», είπε. Μια τέτοια ωμή ρητορική του Κρεμλίνου είναι πολύ διαφορετική από τα πολύ πιο διακριτικά πυρηνικά σήματα που προτιμούσαν οι Σοβιετικοί ηγέτες, αφού ο Νικήτα Χρουστσόφ οδήγησε τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου στην Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα την Κυριακή ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν λαμβάνει «θανάσιμα σοβαρά» τα σχόλια του Πούτιν και είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα για συγκεκριμένες «καταστροφικές συνέπειες» εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.