Oι αποσχιστές ζήτησαν  από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εντάξει άμεσα τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία, μετά την ολοκλήρωση των λεγόμενων δημοψηφισμάτων.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο Λουχάνσκ δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα των λεγόμενων δημοψηφισμάτων που οργάνωσαν οι αποσχιστές στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, με τα ποσοστά να θυμίζουν άλλες εποχές.

Επί πέντε μέρες σχεδόν 4 εκατομμύρια κάτοικοι των κατεχόμενων περιοχών, που αποτελούν το 15% του εδάφους της Ουκρανίας, ψήφιζαν υπό την κάννη των όπλων. Τα αποτελέσματα θυμίζουν τη σοβιετική εποχή.

Στο Ντονέτσκ το ποσοστό όσων στήριξαν το αίτημα για προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία άγγιξε το 100%, στο Λουχάνσκ, το 99%, στη Ζαπορίζια ξεπέρασε το 93% και στη Χερσώνα το 87%.

Όρθιοι, οι Ρώσοι βουλευτές χειροκρότησαν το αποτέλεσμα.

Παρά τον ενθουσιασμό τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου δεν θα ανακοινώσουν αύριο την προσάρτηση των περιοχών, όπως αναμενόταν αλλά στις 3 και 4 Οκτωβρίου.

«Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει»

Να λάβει σοβαρά υπόψη τις πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν και να μην τις απορρίπτει ως μπλόφα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα η Άνγκελα Μέρκελ. “Είναι απόδειξη πολιτικής ευφυΐας που συμβάλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών, είπε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

Στη Ρωσία το υπουργείο Άμυνας καλεί τους επίστρατους να καταταγούν με αυτό το βίντεο και μηνύματα που περιέχουν τα σύμβολα της εισβολής στην Ουκρανία. Όμως στα σύνορα το καραβάνι όσων δεν θέλουν να πολεμήσουν μεγαλώνει.

Στα σύνορα με το Καζακστάν κάποιοι έστησαν σκηνές από ξύλα και διάφανη μεμβράνη για να προστατευτούν από το κρύο καθώς η αναμονή είναι πολύωρη.

Για να σταματήσει τη φυγή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σταματά την έκδοση διαβατηρίων σε επίστρατους. Μετά τη μεθόριο με τη Γεωργία, οχήματα της στρατολογίας τοποθετήθηκαν και στα σύνορα της Ρωσίας με την Φινλανδία.

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δεν θα αναγνωριστούν τα «δημοψηφίσματα»

Η Ευρώπη επιμένει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας και απαντά με όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τι αναμένεται να περιλαμβάνει και τόνισε ότι δεν θα αναγνωριστούν τα «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές. Ενώ η Φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι θα υπάρχουν νέες κυρώσεις για το περιστατικό με τους αγωγούς Nord Stream 1 & 2.

Με το όγδοο πακέτο κυρώσεων προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον του Κρεμλίνου. Με αυτό το πακέτο η Ρωσία θα χάσει 7 δισ. € από τις απαγορεύσεις.

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων

Το προτεινόμενο όγδοο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει περαιτέρω απαγορεύσεις εισαγωγών ρωσικών προϊόντων, οι οποίες αναμένεται να στερήσουν από τη Μόσχα πρόσθετα έσοδα ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΕ θα επεκτείνει επίσης τις απαγορεύσεις εξαγωγών σε βασικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον στρατό, όπως αεροπορικά είδη, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες. Αυτό θα «αποδυναμώσει την ικανότητά της να εκσυγχρονίσει» τη στρατιωτική βάση της Ρωσίας, δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Η δέσμη κυρώσεων θα θέσει τη νομική βάση για ένα ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου και θα απαγορεύσει στους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών, πρόσθεσε.