Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
nato
Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Δεν αναγνωρίζουμε τις προσαρτήσεις - Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν για την ένταξη της Ουκρανίας

Ο γγ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε παραβίαση του διεθνούς δικαίου η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήσε ο Γενς Στόλντεμπεργκ για το αίτημα της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αποκλείει την αναγνώριση της προσάρτησης 4 ουκρανικών περιοχών και χαρακτηρίζει «παράνομη» την «αρπαγή γης από τη Ρωσία».

Ο Στόλτενμπεργκ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μερικές ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Πούτιν για την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Απαντώντας στο αίτημα της Ουκρανίας για «ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ» ο γ.γ της βορειοατλαντικής Συμμαχίας είπε πως «η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλες τις χώρες της ΕΕ» ωστόσο πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη της για την ένταξη της Ουκρανίας.

Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», πρόσθεσε.

Το Κίεβο, τόνισε, έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη. Κάλεσε επίσης τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο γιατί «είναι υπεύθυνος που τον άρχισε».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμά της να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει.

Υπενθύμισε όμως ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμφώνου.