Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
turkey-libya
Διεθνή

Τουρκία: Το μισό υπουργικό συμβούλιο στη Λιβύη με φόντο την Λιβυκή ΑΟΖ

Ετοιμάζουν υπογραφές για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου

Στη Λιβύη μεταβαίνει σήμερα σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, προκειμένου – όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ- να συζητηθεί η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα, να επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης, και να ανταλλαγούν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση οι Υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, Εμπορίου Μεχμέτ Μους καθώς και ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας και ο Προεδρικός Σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν μεταβαίνουν στην Λιβύη για επίσημη επίσκεψη.

Φήμες για εκχώρηση εκμετάλλευσης της Λιβυκής ΑΟΖ

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι στην επίσκεψη θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για τη μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης από την Τουρκία (και τουρκικές εταιρείες) για την Εκμετάλλευση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει:

«Η Ελλάδα ενοχλείται γιατί η Τουρκία έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο. Πρώτα υπογράψα με την Λιβύη τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Μετά καθορίσαμε τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Εννέα φορές προσπάθησαν να μπουν τα πλοία της Ελλάδας, των ελληνοκυπρίων και τρίτων χωρών.

Όλα αυτά τα εμποδίσαμε με διπλωματικές προσπάθειες και με τα μέτρα που λάβαμε στο πεδίο. Η προβολή και η επιτυχία της Τουρκίας στον διεθνή χώρο τρελαίνει την Ελλάδα. Για αυτό η Ελλάδα θέλει να προκαλέσει την Τουρκία».