Μαζικές διαδηλώσεις σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς. Οι πολίτες έχουν στραφεί εναντίον της κυβέρνησης του Αριέλ Ανρί και διαμαρτύρονται σφοδρά για τις ελλείψεις καυσίμων και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη

Η αστυνομία της χώρας έκανε χρήση δακρυγόνων χθες, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, προκειμένου να απωθήσει τους διαδηλωτές, ενώ οπτικό υλικό που τράβηξαν συνεργάτες του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς εικονίζει έναν άνδρα να μεταφέρεται με φορείο τραυματισμένος στο πόδι, καθώς και αστυνομικούς που ρίχνουν δακρυγόνα και πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν συμμετέχοντες στην μαζική κινητοποίηση.

Συμμορίες

Ο αποκλεισμός που επέβαλαν συμμορίες στο λιμάνι που αποτελεί τον σημαντικότερο κόμβο ως προς τον εφοδιασμό της χώρας με καύσιμα εξαιτίας της αύξησης των τιμών που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Ανρί τον περασμένο μήνα και οι ελλείψεις που προκάλεσε ανάγκασαν κάποια νοσοκομεία να κλείσουν, παρέλυσαν τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές και προκαλούν ολοένα σοβαρότερα προβλήματα στη δραστηριότητα.Η διαδήλωση έγινε την ημέρα που υποτίθεται πως θα άνοιγαν τα σχολεία, έπειτα από την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς έπειτα από τις θερινές διακοπές για έναν μήνα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πρόβλημα με το νερό

Η χθεσινή διαδήλωση καταγράφηκε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας πως τουλάχιστον επτά άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της χολέρας, γεγονός που υποδεικνύει πως υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στο σύστημα αποχέτευσης στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.

Επιδημία χολέρας στην Αϊτή στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους από το 2010 ως το 2019. Τον ιό μετέφεραν στη χώρα κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών.