Οι κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και οι απειλές για τη χρήση πυρηνικών, προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Ευρώπη και τη Δύση. Τι θα κάνει όμως τελικά ο Ρώσος πρόεδρος;

Η Ρωσία συντηρεί την πυρηνική απειλή με τα σενάρια για το πού και πότε μπορεί να «πατηθεί το κουμπί» να είναι τρία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σημειώνεται πως η Μόσχα δεν χάνει ευκαιρία να συντηρεί την ένταση και φυσικά την απειλή πως μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία και όχι μόνο. Πρώτα το υποβρύχιο Belgorod που βρίσκεται στην Αρκτική και φέρει την τορπίλη «Poseidon», που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως το «Όπλο της Αποκάλυψης».

Στη συνέχεια ήταν οι εικόνες που δημοσίευσε η εφημερίδα Telegraph και έδειχναν τρένο φορτωμένο με οχήματα και εξοπλισμό, με κατεύθυνση προς την Ουκρανία. Το τρένο συνδέεται με την 12η Κεντρική Διεύθυνση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, η οποία διαχειρίζεται δεκάδες αποθήκες πυρηνικών όπλων.

Κάπως έτσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκαλεί αμηχανία στη Δύση και τη θέτει σε συναγερμό. Μάλιστα, έστειλε μήνυμα πως δεν αστειεύεται. «Δεν μπλοφάρουμε» είπε σε πρόσφατο διάγγελμά του.

Το σημαντικό ερώτημα είναι πότε, που και πως θα κάνει χρήση πυρηνικών ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Financial Times, σε ανάλυσή τους, δημοσιεύουν εκτιμήσεις ειδικών για τα τρία πιθανά σενάρια χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα.

Το πρώτο αναφέρει πως ίσως η Ρωσία επιλέξει ένα χτύπημα «επίδειξης», το οποίο δεν θα προκαλέσει θανάτους. Μπορεί να είναι μια πυροδότηση πυρηνικών υπόγεια, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ίσως ψηλά στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία ή σε κάποιο ακατοίκητο σημείο, όπως π.χ. στο Φιδονήσι.

Το δεύτερο σενάριο είναι η χρήση πυρηνικών να γίνει ενάντια στρατιωτικού στόχου ή σε σημαντική υποδοχή της Ουκρανίας, όπως για παράδειγμα το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Αλλά δεν είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να επιλέξει την επίθεση σε μια περιοχή την οποία έχει κατακτήσει.

Και το τρίτο και πιο… τρομακτικό σενάριο, το οποίο όμως μοιάζει απίθανο, είναι να επιλέξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν να χτυπήσει με πυρηνικά κάποια χώρα του ΝΑΤΟ! Τότε, όμως, η Ρωσία θα είχε απέναντί της όλο το ΝΑΤΟ και θα κινδύνευε με αντίποινα από τις ΗΠΑ.