Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ένα πρόσωπο όπως ο Αμερικανός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, αναζητά τρόπους για την ειρηνική επίλυση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, καθώς σε αντίθεση με πολλούς επαγγελματίες διπλωμάτες, ο ίδιος «εξακολουθεί να προσπαθεί να αναζητήσει τρόπους για την επίτευξη της ειρήνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Στην πραγματικότητα, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ένας άνθρωπος όπως ο Έλον Μασκ αναζητά μια ειρηνική διέξοδο στην κατάσταση», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η Ρωσία από την αρχή «ήθελε να ικανοποιηθούν οι όροι της μέσω διαπραγματεύσεων».

Σε αντίθεση με πολλούς επαγγελματίες διπλωμάτες, ο Έλον Μασκ «εξακολουθεί να προσπαθεί να αναζητήσει τρόπους για την επίτευξη ειρήνης», ενώ η επίτευξη ειρήνης χωρίς την εκπλήρωση των όρων της Ρωσίας είναι αδύνατη, σημείωσε ο Πεσκόφ.

«Πολλές ιδέες χρήζουν προσοχής εκεί. Όσον αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, οι κάτοικοι έχουν ήδη εκφράσει τη γνώμη τους. Και δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα άλλο εδώ... Αλλά, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, το ίδιο το γεγονός είναι πολύ θετικό», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι «οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να σκεφτούν λογικά τι μπορεί να γίνει για να κινηθούμε προς μια ειρηνική κατεύθυνση». Ταυτόχρονα, αυτοί οι προβληματισμοί «προσκρούουν σε τέτοιες αποφάσεις» όπως αυτή του προέδρου της Ουκρανίας για την αδυναμία συνέχισης οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν , σημείωσε.

«Φυσικά, παρατηρήσαμε ότι αυτή η πρωτοβουλία του Μασκ κρατούσε πολλούς χρήστες ενεργούς στην Ευρώπη, στην Ουκρανία, στην Πολωνία και στις δημοκρατίες της Βαλτικής. Πρώτα απ' όλα, κράτησε ξύπνια τα bots που έλαβαν τόσο ενεργό μέρος στην ψηφοφορία», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.

Καβγάς με Ζελένσκι και Ποντόλιακ στο twitter

Όλα ξεκίνησαν με μια ανάρτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία που έκανε ο Έλον Μασκ, στην οποία παρουσίαζε ένα υποτιθέμενο ειρηνευτικό σχέδιο, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Κιέβου, ακόμη και του ίδιου του Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, ο Έλον Μασκ στην ανάρτησή του, στην οποία καλεί τους χρήστες του Twitter να ψηφίσουν αν συμφωνούν ή όχι, γράφει:

«Ουκρανία-Ρωσία ειρήνη: Επανάληψη των δημοψηφισμάτων των προσαρτημένων περιοχών, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Η Ρωσία φεύγει, αν αυτό θέλει ο λαός. Η Κριμαία επίσημα μέρος της Ρωσίας, όπως ήταν από το 1783 (μέχρι το λάθος του Χρουστσόφ). Εξασφαλισμένη η παροχή νερού στην Κριμαία. Η Ουκρανία παραμένει ουδέτερη».

Συνεχίζοντας, ο Μασκ γράφει ότι «αυτό θα είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα στο τέλος, το μόνο ερώτημα είναι πόσοι θα πεθάνουν ως τότε» και επίσης λέει ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πιθανό, αν και όχι πολύ πιθανό, αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης είναι ο πυρηνικός πόλεμος».

Η ανάρτηση του Έλον Μασκ:


Η Ουκρανία, μέσω του συμβούλου του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, απάντησε γρήγορα στην ανάρτηση του Έλον Μασκ, τονίζοντας ότι οι όροι που έγραψε ο Μασκ δεν θα γίνονταν αποδεκτοί από την Ουκρανία, ιδίως σε ό,τι αφορά την Κριμαία.

Ποντόλιακ: Έλον, υπάρχει καλύτερο ειρηνευτικό σχέδιο

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντόλιακ έγραψε, απαντώντας στην ανάρτηση του Μασκ, καλώντας, με τη σειρά του, τους χρήστες της πλατφόρμας να ψηφίσουν:

«Έλον Μασκ, υπάρχει ένα καλύτερο ειρηνευτικό σχέδιο: Η Ουκρανία απελευθερώνει τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της προσαρτημένης Κριμαίας. Η Ρωσία υφίσταται αποστρατιωτικοποίηση και υποχρεωτική αποπυρηνικοποίηση, ώστε να μην μπορεί πλέον να απειλήσει άλλους. Οι εγκληματίες πολέμου περνούν από διεθνές δικαστήριο. Να ψηφίσουμε;»

Η απάντηση Ποντόλιακ:

Άγρια κόντρα στο Twitter μεταξύ Έλον Μασκ, Ποντόλιακ και Ζελένσκι

Συνεχίζοντας τον διαδικτυακό «διάλογο», ο Έλον Μασκ έκανε νέα ανάρτηση:


«Ας το δοκιμάσουμε έτσι, λοιπόν: η βούληση των ανθρώπων που ζουν στο Ντονμπάς και την Κριμαία, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν αποτελούν κομμάτι της Ρωσίας ή της Ουκρανίας».

Ποντόλιακ: Προσπαθείς να νομιμοποιήσεις ψευδοδημοψηφίσματα

Ο δισεκατομμυριούχος δεν άργησε να λάβει τη νέα απάντηση του Ποντόλιακ, σε πιο σκληρό ύφος:

«Προσπαθείς να νομιμοποιήσεις ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή όπλων, υπό συνθήκες διώξεων, μαζικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων; Κακό μονοπάτι», έγραψε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ο Μασκ αποκρίθηκε: «Όχι, προτείνω εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ (ή επιλέξτε την πιο αξιόπιστη οντότητα ή χώρα για εσάς)».

mask

Ζελένσκι: Ποιος Έλον Μασκ σας αρέσει; Αυτός που στηρίζει Ουκρανία ή αυτός που στηρίζει Ρωσία;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απάντησε με μία δική του ψηφοφορία στο Twitter. «Ποιος Έλον Μασκ σας αρέσει περισσότερο;», έγραψε, βάζοντας ως πιθανές επιλογές:

Αυτός που στηρίζει την Ουκρανία
Αυτός που στηρίζει τη Ρωσία
zelensky