Ήταν όντως εκδήλωση στην Κότκα εκείνη που παρακολούθησαν δεκάδες Φινλανδοί, κάποιοι με σαμπάνια, δηλαδή την απομάκρυνση και του τελευταίου αγάλματος του Βλαντίμιρ Ίλιτς Λένιν, το τελευταίο στη χώρα, που βρισκόταν στο νοτιοανατολικό τμήμα της. 

Στη Φινλανδία, που τα καλοκαίρια συρρέουν Ρώσοι τουρίστες, η απόφαση ήταν σκληρή, αλλά έπρεπε να ληφθεί: να απομακρυνθούν όλα τα μνημεία που συνδέονται με τη Σοβιετική Ένωση. Θυμίζει την ταινία «Goodbye Lenin», όταν μία Ανατολικογερμανίδα πέφτει σε κώμα κατά τη διάλυση του τείχους του Βερολίνου και ο γιος της προσπαθεί να της αποκρύψει ότι η Γερμανία ενώθηκε. 

Το μπρούτζινο άγαλμα, που έκανε τον Λένιν… υπαρκτό στη Φινλανδία, ανυψώθηκε με γερανό και ξεφορτώθηκε σε φορτηγό. Δεν ήταν όλοι υπέρ αυτής της απόφασης, αλλά δεν ήταν και πολλοί. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για… ένα θλιμμένο άντρα, ο οποίος καθόταν σε παγκάκι και κρατούσε τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης.

Πάντως, οι απλοί πολίτες ήταν χαρούμενοι και ο Μάτι Λεϊκόνεν, ετών 77, με μνήμες, φυσικά, από τη Σοβιετική Ένωση, τις εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Η αφαίρεση του αγάλματος του ιδρυτή ενός από τα πιο βάναυσα καθεστώτα στον κόσμο, του σοβιετικού κομμουνισμού, από τους δρόμους είναι σπουδαίο πράγμα».

Οι Φινλανδοί θεωρούσαν ότι το άγαλμα, από μόνο του, «αντικατοπτρίζει μια περίοδο καταστολής στη φινλανδική ιστορία», όπως είπε ο διευθυντής των δημοτικών υπηρεσιών της Κότκα, Μάρκου Χανόνεν, ο οποίος, πάντως, είχε παρατηρήσει ότι κάποιοι πολίτες το έβρισκαν αγαπητό «ή, τουλάχιστον, γνώριμο».

Η Φινλανδία «έτρεμε» τη Σοβιετική Ένωση και έπρεπε να μείνει ουδέτερη κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, με μόνο δέλεαρ ότι η Μόσχα δεν θα ξαναεισέβαλε στα εδάφη της.
Lenin

Το άγαλμα βρισκόταν στην Κότκα από το 1979, ως προσφορά από το δήμο του Ταλίν στην Εσθονία. Οι Φινλανδοί έτρεμαν να μην πάθει κάτι και είχαν αναγκαστεί να ζητήσουν συγγνώμη από τη Μόσχα τη μία φορά που το χέρι του βάφτηκε κόκκινο. Τουλάχιστον αυτό ανέφερε η εφημερίδα «Helsingin Sanomat».

Το άγαλμα του Λένιν ήταν το τελευταίο, άρα όχι το μόνο που αφαιρέθηκε. Στο Τούρκου (νοτιοδυτικά) αφαιρέθηκε μια προτομή του Λένιν, που δέσποζε σε σημείο κεντρικό, τον περασμένο Απρίλιο, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ίδιος ήταν ο λόγος που τον Αύγουστο αφαιρέθηκε και ένα μπρούτζινο άγαλμα με τίτλο «World Peace», δώρο της Μόσχας από το 1990, με απόφαση του Ελσίνκι.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τον Μάιο η Φινλανδία έδειξε και πολιτικά την αντίθεσή της στη ρωσική εισβολή, με το αίτημα ένταξης, μαζί με τη Σουηδία, στο ΝΑΤΟ. Ουγγαρία και Τουρκία δεν το έχουν επικυρώσει, για αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό.