Ένοχες για δυσφήμιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βρέθηκαν δύο γυναίκες στην Κριμαία, επειδή τραγούδησαν ένα ουκρανικό πατριωτικό τραγούδι και παράλληλα το κοινοποίησαν στα social media.

Η μία εκ των δύο πρωταγωνιστριών είναι η Όλγκα Βαλέγιεβα, η εστεμμένη ως «Μις Κριμαία 2022», και μία φίλη της, της οποίας το όνομά της δεν έχει ανακοινωθεί. Οι δυο τους τραγούδησαν το δημοφιλές ουκρανικό κομμάτι «Τσέρνοβα Καλίνα» σε ένα κλειστό μπαλκόνι.

Ένα βίντεο που έδειχνε τις δύο γυναίκες να τραγουδούν δημοσιεύτηκε ως story στο Instagram, ωστόσο διαγράφηκε αυτόματα ύστερα από 24 ώρες.

«Δημοσιεύτηκε ένα βίντεο στο Internet, στο οποίο δύο κοπέλες τραγουδούν ένα κομμάτι που αποτελεί πολεμικό ύμνο μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης» ανάφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας στη δήλωσή του στο Telegram τη Δευτέρα. Όπως διευκρίνιζε, το δικαστήριο έκρινε τις δύο γυναίκες, γεννηθείσες το 1987 και το 1989, ένοχες για δυσφήμιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και της δημόσιας προώθησης ναζιστικών συμβόλων.

Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας της Κριμαίας επισημαίνεται ότι στη Βαλέγιεβα επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ρουβλίων (677 ευρώ), ενώ στη φίλη της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ημερών.

Σύμφωνα με τον Guardian η τοπική αστυνομία δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που δείχνει τις δύο γυναίκες, με «θολωμένα» πρόσωπα, να απολογούνται για την επιλογή του κομματιού που τραγούδησαν.

«Δεν ήξερα, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι έχει εθνικιστικό χαρακτήρα και σίγουρα δεν ήθελα να διασπείρω προπαγάνδα τραγουδώντας το», εμφανίζεται να λέει μία από τις γυναίκες.