Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις στη δίκη για τη στυγνή δολοφονία ενός ζευγαριού Βρετανών στη Νότια Αφρική. Οι απαγωγείς, τους δολοφόνησαν και πέταξαν τις σορούς τους στους κροκόδειλους.

Ο 74χρονος βοτανολόγος Ροντ Σόντερς και η 63χρονη σύζυγός του, η μικροβιολόγος δρ Ρέιτσελ Σόντερς, είχαν κατασκηνώσει στο δασικό καταφύγιο Ngoye της Νότιας Αφρικής, όταν εξαφανίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2018. Το τελευταίο άτομο που τους είδε ήταν ένας υπάλληλος, στον οποίο μίλησαν για τα σχέδιά τους να κατασκηνώσουν στο καταφύγιο, που απέχει περί τα 50 χλμ από το Ντέρμπαν.
British-couple-selfie

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους οδήγησαν στη σύλληψη συμμορίας που σχετίζεται με το «Ισλαμικό Κράτος» με την αστυνομία να αποκαλύπτει στο δικαστήριο στο Ντέρμπαν ότι οι Σαγιεφουντίν Ασλάμ Ντελ Βέκιο, η σύζυγός του Μπίμπι Φατίμα Πατέλ και ο Μούσα Αχμάντ Τζάκσον, απήγαγαν το ζευγάρι, το λήστεψαν και το δολοφόνησαν τη νύχτα της 10ης Φεβρουαρίου του 2018, δηλαδή την ίδια μέρα που δηλώθηκε η εξαφάνισή τους.

Μεταξύ των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στη δίκη υπήρχαν και μηνύματα του Ντελ Βέκιο στην Πατέλα και τον Τζάκσον, όπου ανέφερε ως πιθανούς στόχους για «κυνήγι» ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην περιοχή. Σε άλλο μήνυμα προς άγνωστο παραλήπτη ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μην βρεθούν ποτέ τα πτώματα των θυμάτων».

Οι δύο τζιχαντιστές, που είχαν αναρτήσει σημαία του «Ισλαμικού Κράτους» στο σπίτι τους, ήταν ήδη στη λίστα παρακολούθησης της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής, όταν συνελήφθησαν στις 15 Φεβρουαρίου του 2018. Όταν η αστυνομία έπιασε λίγες εβδομάδες αργότερα και τον Τζάκσον, φέρεται να αποκάλυψε πώς μαζί με την Πατέλ βοήθησαν τον Ντελ Βέκιο να πετάξει τα πτώματα, που ήταν μέσα σε υπνόσακους, σε ένα ποτάμι γεμάτο κροκόδειλους.

Αν και τα πτώματα των δύο Βρετανών εντοπίστηκαν σε προχωρημένη αποσύνθεση λίγες μέρες μετά τη δολοφονία, χρειάστηκε να περάσουν μήνες για να ταυτοποιηθούν.

Το ζευγάρι των Βρετανών διηύθυνε στο Κέιπ Τάουν την εταιρεία Silverhill Seeds, που πουλούσε μέσω του Διαδικτύου σε πελάτες ανά την υφήλιο σπάνιους σπόρους. Συνήθως περνούσαν το μισό χρόνο κάνοντας πεζοπορία σε βουνά και δάση της Νότιας Αφρικής για απογραφή φυτών.