Eπιστολή προς τα κράτη – μέλη αναμένεται να στείλει τις επόμενες ώρες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εστιάζοντας στο ζήτημα της ενέργειας.

Το σκηνικό έχει αλλάξει εντελώς λίγες ώρες πριν την άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα με τους ηγέτες της ΕΕ να είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν κριτική στην Γερμανία για την απόφαση να ρίξει 200 δις ευρώ για την στήριξη της αγοράς, κάτι που θεωρείται μονομερής ενέργεια.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι Επιτροπή κινείται «Προς τη σωστή κατεύθυνση», μετά την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι αναμένεται «να ασκηθεί μεγάλη πίεση» στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας σχετικά με την ενέργεια.

Παράλληλα σημειώνουν ότι οι ηγέτες θα ασκήσουν κριτική στο Βερολίνο για τα 200 δισ. ευρώ που ρίχνει στη γερμανική αγορά, ενώ σχετικά με το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν αποκλείεται να ταχθούν υπέρ και άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Πάντως ευρωπαϊκές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα 15 κράτη-μέλη, που έχουν υπογράψει την επιστολή για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, «είναι ενωμένα» και o στόχος είναι να σταλεί «σαφές και ισχυρό πολιτικό μήνυμα» για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Μεταστροφή της Κομισιόν για το πλαφόν στο αέριο

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, προκάλεσε αίσθηση ανακοινώνοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι πλέον «έτοιμες να συζητήσουν» ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να επιβληθεί μια οροφή στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε προσωρινή βάση, μέχρι την καθιέρωση ενός νέου δείκτη αναφοράς για το καύσιμο που θα αφορά και πάλι ολόκληρη την Ένωση.