Η Μπίλα Τσέρκβα, πόλη 75 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου στην Ουκρανία, βρέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν ένα κτίριο πλήγηκε από έξι drones που κατασκευάστηκαν στο Ιράν, τα οποία είναι γνωστά ως «drones καμικάζι».

Αυτό, τουλάχιστον, ανακοίνωσε ο Ολεκσέι Κουλέμπα, κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου.

Και μπορεί η Ρωσία να έχει επιλέξει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136, που επίσης έχουν κατασκευαστεί στη χώρα της Ασίας, όμως η πρωτοτυπία σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι πρόκειται για την πρώτη που γίνεται τόσο κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Η αντίδραση από το Ιράν ήταν άμεση, μια και αρνήθηκε την προμήθεια drones σε Ρώσους, ενώ, μέχρι χθες το βράδυ, δεν υπήρχε κάποια επίσημη, ημιεπίσημη ή ανεπίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο.

Ο 80χρονος Βολοντίμιρ, κάτοικος σε διαμέρισμα μοιράστηκε την εμπειρία του: «Ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος, ένας διαπεραστικός ήχος. Άκουσα το πρώτο πλήγμα, το δεύτερο το είδα και το άκουσα. Ακούστηκε ένα βουητό και μετά μια έκρηξη». Άλλες μαρτυρίες έφεραν τη διάσταση των τεσσάρων διαδοχικών εκρήξεων, με επιπλέον δύο να συμβαίνουν μία ώρα αργότερα.
Drone

Οι σειρήνες συναγερμού αεροπορικής επιδρομής ήχησαν και οι κάτοικοι της πόλης προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο. Τα drones είναι η τελευταία πολεμική καινοτομία της Ρωσίας, καθώς το Κίεβο ανέφερε ότι τα χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, τα drones έφυγαν από τον Νότο της χώρας με προορισμό το Κίεβο, ενώ ο αρχικός αριθμός τους ήταν 12, με τα μισά να καταρρίπτονται. Είναι δύσκολη υπόθεση ούτως ή άλλως, αφού ο Ιχνάτ είπε πως το μέγεθός τους είναι όσο ένα βλήμα πυροβολικού. Ουσιαστικά, παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί άμεση λύση για την αντιμετώπισή τους.

«Αυτή είναι μια νέα απειλή για όλες τις αμυντικές δυνάμεις (της Ουκρανίας) και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε», σχολίασε.

Οι Ουκρανοί, πάντως, ιδίως οι παλαιότεροι, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι σκέφτονται αυτοί οι Ρώσοι. Δεν ξέρω πότε θα καταφέρουμε να τους εκδιώξουμε από την επικράτειά μας. Μόνο δάκρυα και λύπη για την Ουκρανία μου. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», δήλωσε η 74χρονη Λουμπντίλα Ρασέφσκα.