Κατά τη διάρκεια συναγωγής στην Ιερουσαλήμ την ώρα της λειτουργίας Νεϊλά την Τετάρτη αποχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Οι υπηρεσίες του ανακοίνωσαν ότι ο οσονούπω (στις 21 Οκτωβρίου) 73χρονος πολιτικός αισθάνεται καλά στην υγεία του. «Υποβλήθηκε επί τόπου σε μια σειρά από τεστ και ήταν φυσιολογικά. Τώρα αισθάνεται καλά. Ωστόσο για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία, ο πρώην πρωθυπουργός προτίθεται ανεξάρτητα να πάει στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις», αναφέρθηκε.

Ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, πάντως, μίλησαν για πόνο στο στήθος. Ο αντίπαλος του Νετανιάχου στις εκλογές, νυν πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, με μήνυμα στο twitter ευχήθηκε «ταχεία και πλήρη ανάρρωση» στον Νετανιάχου.

Η λειτουργία τελείται ως μέρος του εορτασμού του Γιομ Κιπούρ, της Ημέρα της Εξιλέωσης, μιας από τις σημαντικότερες ημέρες του εβραϊκού ημερολογίου, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου θα είναι οι πέμπτες σε 3,5 χρόνια. Ο Νετανιάχου είχε την πλέον μακρόβια θητεία στην Ιστορία του Ισραήλ, αφού κάθισε στον πρωθυπουργικό θώκο από το καλοκαίρι του 2009 έως και εκείνο του 2021. Ο Λαπίντ είναι ο επικεφαλής του ετερόκλητου συνασπισμού που τον διαδέχθηκε.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον τέως πρωθυπουργό και το δεξιό Λικούντ στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, δίνοντάς τους κάτι παραπάνω από 30 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ (Κοινοβούλιο).

Οι 61 βουλευτές, που είναι το όριο της πλειοψηφίας, δεν είναι απαγορευτικοί για τη «δεξιά συμμαχία» του, στην οποία περιλαμβάνονται οι Υπερορθόδοξοι και η Άκρα Δεξιά, όμως δεν είναι και βέβαιοι.