Συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel παραχώρησε ο Γκάρι Κασπάροφ, ο θρύλος του σκακιού και πολέμιος του Πούτιν και χωρίς να μασάει τα λόγια του, κάλεσε όσους Ρώσους θέλουν να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, εγκαταλείποντας τη χώρα.

Με αυστηρότητα, ο Κασπάροφ ξεκαθάρισε ότι «κάθε Ρώσος που ζει τώρα στη Ρωσία είναι μέρος της πολεμικής μηχανής».

Όπως μεταδίδει το Guardian, o Κασπάροφ δήλωσε ότι έχει περάσει 20 χρόνια πολεμώντας εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Πάντα έλεγα ότι το καθεστώς του θα γινόταν αναπόφευκτα μια φασιστική απειλή, όχι μόνο για τη Ρωσία, όχι μόνο για τους γείτονές της, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Θα ήταν ωραίο αν μερικοί ακόμη άνθρωποι είχαν λάβει υπόψη αυτή την προειδοποίηση», είπε χαρακτηριστικά με μια δόση ειρωνείας.


«Κάθε Ρώσος πολίτης, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, φέρει συλλογική ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο γερμανικό περιοδικό, ο Κασπάροφ τόνισε ότι «αυτό είναι πόλεμος. Είτε βρίσκεστε στη μία πλευρά του μετώπου είτε στην άλλη. Κάθε Ρώσος πολίτης, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, φέρει συλλογική ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο, ακόμη και αν δεν έχει προσωπική ευθύνη».

«Σήμερα η Ρωσία είναι μια φασιστική δικτατορία, η οποία, ενώ μιλάμε εδώ, διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και όλοι όσοι ζουν ακόμα στη Ρωσία τώρα, είναι μέρος αυτού του πολεμικού μηχανισμού, είτε θέλει είτε όχι», υπογράμμισε.


Το περίεργο αίτημα του Κασπάροφ για όποιον ζητά άσυλο

Ο Κασπάροφ, γνωστός και για την ιδιοσυγκρασία του μεταξύ άλλων, δεν έμεινε μόνο στην έκκληση προς τους Ρώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά σημείωσε επιπλέον ότι οι Ρώσοι που θέλουν να λάβουν άσυλο αλλού, θα πρέπει πρώτα να υπογράψουν και μια δήλωση τριών σημείων.

Σε αυτήν τη δήλωση, για να γίνει αποδεκτή η αίτηση ασύλου, ο Κασπάροφ πρότεινε να «κηρύξουν τον πόλεμο εγκληματικό, το καθεστώς Πούτιν παράνομο και την Ουκρανία ενιαία αδιαίρετη» Με την υπογραφή του, το άτομο θα είναι υπόχρεο για δίωξη στη Ρωσία για τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με τους νόμους που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Πούτιν, πρόσθεσε.


«Ο Πούτιν είναι του πόκερ, δεν παίζει σκάκι»

Ο 59χρονος γκραν μάστερ του σκακιού προχώτησε και σε μια δήλωση όλο υπαινιγμούς. Ο Κασπάροφ ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν δεν έπαιζε ποτέ σκάκι και αυτό δεν είναι τυχαίο.

«Δεν έπαιζε ποτέ σκάκι, αλλά πόκερ και ήταν καλός στο γεωπολιτικό πόκερ», επισήμανε.

«Συχνά έπαιζε με κακές κάρτες και κέρδιζε, γιατί οι αντίπαλοί την πατούσαν στις μπλόφες του», είπε όλο νόημα ο σκακιστής θρύλος.