Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνάντησης με κυβερνητικούς αξιωματούχους, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ότι η καταναλωτική ζήτηση παραμένει αδύναμη και ότι αναμένει πως οι πιέσεις στην ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις θα αυξηθούν.

 «Γενικά η κατάσταση εδώ παραμένει σταθερή», δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή έχει σημασία να καταλάβουμε ότι οι πιέσεις των κυρώσεων στην Ρωσία θα αυξηθούν».

 Η Δύση έχει επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις στην Μόσχα μετά την απόφασή της στις 24 Φεβρουαρίου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει τώρα συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,9% το 2022.

 Υπενθυμίζεται, ότι τo Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ως μια ισχυρή απάντηση στην παράνομη προσάρτηση των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας από τον Πούτιν. Μεταξύ άλλων το νέο πακέτο εισάγει στη νομοθεσία της ΕΕ τη βάση για τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών που σχετίζεται με τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου για τρίτες χώρες και περαιτέρω περιορισμούς στη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε τρίτες χώρες.