Την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας απήγγειλε ρωσικό δικαστήριο κατά του πολιτικού και δημοσιογράφου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά του νεότερου. Είναι από τους τελευταίους εναπομείναντες αντιπολιτευόμενους στη χώρα και είχε εκφράσει την αντίθεσή του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο επικριτής του Πούτιν είχε συλληφθεί τον Απρίλιο στη Μόσχα για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό και επειδή κατά το κατηγορητήριο μετείχε σε «ανεπιθύμητη οργάνωση». Παράλληλα, του αποδόθηκε και ο χαρακτηρισμός του «ξένου πράκτορα». Πλέον, σύμφωνα με το TASS που επικαλείται αστυνομική πηγή, του αποδόθηκε η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Ειδικότερα, το ρωσικό πρακτορείο σημειώνει ότι οι ανακριτές της μυστικής υπηρεσίας FSB θεωρούν ότι ο Καρά – Μουρζά για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργαζόταν με μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Αρνείται την ενοχή του

Ο δικηγόρος του, Βαντίμ Πραχόροφ δήλωσε στο TASS ότι το κατηγορητήριο στηρίζεται σε τρία γεγονότα, που σχετίζονται με ομιλίες που έδωσε ο Καρά – Μουρζά στη Λισαβόνα, το Ελσίνκι και την Ουάσινγκτον, όπου άσκησε κριτική στη ρωσική κυβέρνηση.

«Οι ομιλίες αυτές δεν συνιστούσαν καμία απειλή για τη χώρα, ήταν δημόσια, ανοιχτή κριτική», δήλωσε ο δικηγόρος του. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος και πολιτικός αρνήθηκε την ενοχή του, ωστόσο είναι αντιμέτωπος με κάθειρξη έως και 20 έτη.

Ο Ρώσος πολιτικός και δημοσιογράφος βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών. Στις αρχές Αυγούστου του απαγγέλθηκε κατηγορία για «άσκηση δραστηριότητας ανεπιθύμητης οργάνωσης», επειδή διοργάνωσε το 2021 συνέδριο για την υποστήριξη των πολιτικών κρατουμένων στο κέντρο Αντρέι Σάχαροφ στην Μόσχα.

Η δεύτερη ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του στις 13 Ιουλίου του 2022. Η δίωξη στηρίχθηκε στην ομιλία του στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Πολιτεία της Αριζόνα.

Πρώην συνεργάτης του δολοφονημένου Νεμτσόφ

Ο Καρά-Μουρζά ήταν στενός συνεργάτης του πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2015 κοντά στο Κρεμλίνο. Επίσης, συνεργάστηκε επίσης με την οργάνωση που ίδρυσε ο πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που ζει στο εξωτερικό και είναι επικριτής του Πούτιν.

Ο Καρά-Μουρζά κατήγγειλε ότι λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας, δηλητηριάστηκε δύο φορές από Ρώσους πράκτορες, το 2015 και το 2017/.

Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Μόσχα επειδή ακύρωσε την υποψηφιότητα του Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά στις εκλογές στη Ρωσία, επειδή έχει ρωσική και βρετανική υπηκοότητα.

Ο Καρά-Μουρζά, κάτοχος της ρωσικής υπηκοότητας, απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα αφού μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη μητέρα του όταν ήταν 15 ετών.