Υπό άλλες συνθήκες, η Ρωσία σήμερα θα είχε φορέσει τα γιορτινά της. Φέτος, τα γενέθλια – 70ά- του Βλαντιμίρ Πούτιν θα… περάσουν σαν μια απλή ημέρα.

Ο πόλεμος με την Ουκρανία αφήνει σε δεύτερη μοίρα κάθε εορταστικό κλίμα που επικρατούσε άλλες χρονιές τέτοια μέρα, όταν οι νέοι του κόμματος έβγαιναν στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης και διασκέδαζαν, ευχόμενοι με αυτό τον τρόπο στον Πούτιν.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβγαζε ανακοίνωση σχετικά με το ημερήσιο πρόγραμμα της ημέρας των γενεθλίων του Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, ο οποίος γεννήθηκε στο Λένινγκραντ στις 7 Οκτωβρίου 1952.

Στους δρόμους βέβαια, έβγαινε συνήθως και η αντιπολίτευση, όχι για να γιορτάσει την σημερινή ημέρα αλλά για να ζητήσει από τον Πούτιν να βγει στη… σύνταξη.

Τα φετινά γενέθλια όμως, είναι τελείως διαφορετικά. Οι νεολαίοι του κόμματός του τρέχουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν την επιστράτευση.

Στο παρελθόν, ο Πούτιν έχει γιορτάσει τα γενέθλιά του παίζοντας αγώνας χόκεϊ, άλλη χρονιά έκανε πεζοπορία στη Σιβηρία. Το 2018 γιόρτασε οικογενειακά με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να αναφέρει και λεπτομέρειες: «Ο πρόεδρος θα περάσει την ημέρα με την οικογένειά του και με φίλους του, με τους αγαπημένους του».

Στα… πάρτι του Ρώσου προέδρου έχουν παρευρεθεί στο παρελθόν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που του είχε δωρίσει ένα τεράστιο κεντημένο πουπουλένιο πάπλωμα, ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ , με τον οποίο μοιράστηκαν ένα χορταστικό γεύμα με βότκα και λουκάνικα, όπως είχε πει ο Κινέζος πρόεδρος.

Στα γενέθλια του Πούτιν το 2017,ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν του έκανε δώρο ένα κουτάβι ράτσας «αλαμπάι» (Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας) , στο οποίο έδωσαν το όνομα «Πιστός».

Όπως προδιαγράφεται λοιπόν, η σημερινή ημέρα μάλλον δε θα είναι και τόσο γιορτινή για τον 70χρονο πλέον Πούτιν.