Σε μία προσπάθεια να βοηθήσει την πατρίδα της που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, μία 18χρονη Ουκρανή φλέρταρε διαδικτυακά με Ρώσους στρατιώτες με απώτερο σκοπό να τους εκμαιεύσει χρήσιμες πληροφορίες για τους συμπατριώτες της, όπως ποια είναι η τοποθεσία τους.

Όπως αναφέρει η «Daily Mail», με μία εφαρμογή κοινωνικών γνωριμιών, η Ουκρανή ξεγελούσε τους Ρώσους γράφοντάς τους ότι είναι είναι συμπατριώτισσά τους κι έτσι μπορούσε με ευκολία να τους εντοπίσει.

Ρώσοι στρατιώτες που έπεσαν στην παγίδα της Ουκρανής και αποκάλυψαν στοιχεία

Αυτό που έκανε η Ουκρανή ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ένας Ρώσος στρατιώτης της έστειλε φωτογραφίες από ένα οικοτροφείο που χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική βάση, ενώ ένας άλλος της έδειξε μια έπαυλη όπου εκεί ήταν φρουρός ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού.

Ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων, απελπισμένος να την εντυπωσιάσει, της έστειλε ακόμη και βίντεο από ρωσικά αεροσκάφη καθώς ξεκινούσαν από ένα αεροδρόμιο, εξηγώντας ότι πήγαιναν να «ρίξουν τους πυραύλους» και «να σκοτώσουν τους khokhols (ρωσική αργκό) Ουκρανούς».

Ο 19χρονος Νικολάι Ιζμαΐλοφ τράβηξε φωτογραφίες ποζάροντας με φόντο ελικόπτερα, σταθμευμένα στην κατεχόμενη Χερσώνα προτού αρχίσει να βομβαρδίζει την Οδησσό και το Χάρκοβο.

Ενας άλλος της έστειλε φωτογραφίες και φωνητικά μηνύματα που περιγράφουν την τοποθεσία της μονάδας του που βρίσκεται κρυμμένη σε αποθήκες σε κοντινά δάση.

«Ήρθαν για να κλέψουν και να σκοτώσουν»

Η Ουκρανή, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, εγκατάλειψε το σπίτι της στη Χερσώνα τον περασμένο μήνα.

Η «Λίζα» – όπως είναι το ψευδώνυμο της - εμπνεύστηκε την ιδέα από ένα κορίτσι στο TikTok που είχε γίνει φίλη με έναν Ρώσο στρατιώτη και τον ρωτούσε πού υπηρετούσε, προκειμένου να της δώσει πληροφορίες.

Η 18χρονη, γράφει το σχετικό δημοσίευμα, δημιούργησε ένα ψεύτικο προφίλ σε μια εφαρμογή γνωριμιών λέγοντας ότι ήταν νεαρή Ρωσίδα που της άρεσαν οι στρατιώτες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκίνησε να έχει επαφές με στρατιώτες που τις έστελναν ερωτικά μηνύματα, βίντεο και φωνητικά μηνύματα.

Η «Λίζα» έδωσε τις πληροφορίες της σε ερευνητές δημοσιογράφους μέσω της ιστοσελίδας «Slidstvo.info», οι οποίοι χρησιμοποίησαν δεδομένα στο Διαδίκτυο για να εντοπίσουν τις τοποθεσίες των ανυποψίαστων Ρώσων.

«Όλοι οι εγκληματίες πέρασαν τα σύνορα μιας άλλης χώρας κραδαίνοντας όπλα», υποστηρίζει η Λίζα. «Ήρθαν για να κλέψουν, να σκοτώσουν», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Με εκνευρίζει πολύ όταν μου λένε ότι τα πάνε καλά», παραδέχεται η Λίζα. «Φύγαμε από το πατρικό μας πριν από ένα μήνα και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί τώρα, αν και τώρα όλα είναι καλά. Οι πολίτες είναι χαρούμενοι σαν να μην συμβαίνει τίποτα κακό», υποστηρίζει η ίδια.