Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κάλεσε σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας της Ομάδας των 20 (G20) να λάβουν επειγόντως μέτρα για να βοηθήσουν τα 70 εκατ. ανθρώπους που κινδυνεύουν με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια ως αποτέλεσμα του πολέμου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

 Η Γέλεν δήλωσε στην εναρκτήρια κοινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας της G20 ότι ο Πούτιν και οι αξιωματούχοι του -συμπεριλαμβανομένων αυτών που συμμετέχουν σε συνεδριάσεις στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα- είναι υπεύθυνοι για τα «τεράστια ανθρώπινα δεινά» που προκάλεσε ο πόλεμος, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

 «Αυτό περιλαμβάνει τις αθώες ζωές που πήραν οι βάρβαρες πυραυλικές επιθέσεις του προέδρου Πούτιν σε όλη την Ουκρανία χθες», δήλωσε η ίδια.

 Η Γέλεν δήλωσε ότι ο ρωσικός αποκλεισμός σε λιμάνια και η καταστροφή αγροτικών υποδομών είχε διαταράξει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και την παραγωγή τροφίμων, με τον αντίκτυπο να γίνεται ιδιαίτερα αισθητός σε αναπτυσσόμενες χώρες τις οποίες η Ρωσία «ψευδώς ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει».

  Η ίδια τόνισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν στοχοποιούν την παραγωγή, μεταποίηση, πώληση ή μεταφορά αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων.

 Η υπουργός κάλεσε επίσης τις χώρες της G20 να αυξήσουν τις πρωτοβουλίες οικονομικής βοήθειας, όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Γεωργίας και Επισιτιστικής Ασφάλειας, στο οποίο η Ουάσινγκτον μόλις έδωσε 155 εκατ. δολάρια, και να αποφύγουν όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων.

 Η Γέλεν δήλωσε επίσης ότι τα μέλη της G20 θα πρέπει να παροτρύνουν τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Επισιτιστικής Ανασφάλειας. Η Ουάσινγκτον θα ταχθεί επίσης υπέρ της προσωρινής αναστολής εξυπηρέτησης χρέους για χώρες που χρειάζονται ελάφρυνση χρέους και θα επιδιώξει βοήθεια με βάση το Κοινό Πλαίσιο της G20 που υιοθετήθηκε στα τέλη του 2020, δήλωσε η ίδια.

 Πηγή: ΑΜΠΕ