Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει με ενεργειακούς πόρους την Ευρώπη το τρέχον φθινόπωρο και τον χειμώνα, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη σε φόρουμ για την ενέργεια που πραγματοποιείται στη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας πως «η μπάλα βρίσκεται, πλέον, στο γήπεδό τους».

Με τα σημερινά δεδομένα, «οι ΗΠΑ μπορούν να προμηθεύουν ενεργειακούς πόρους σε υψηλές τιμές... όλα είναι ξεκάθαρα πλέον» συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως τα projects με τους αγωγούς Nord Stream «είναι καθαρά εμπορικά και δεν έχουν πολιτικές αποχρώσεις και επιρροές. Αν κάποιος δεν θέλει να πάρει το προϊόν μας, τι δουλειά έχουμε εμείς με αυτό; Είναι δική σας η απόφαση. Έχω σημειώσει πολλές φορές ότι ο Nord Stream στερείται κάθε πολιτικού υπόβαθρου, είναι ένα καθαρά εμπορικό έργο, στο οποίο συμμετέχουν ρωσικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι η τύχη των "ροών" θα πρέπει να αποφασιστεί από κοινού από τη Ρωσία και τους εταίρους μας στις χώρες της ΕΕ».

«Αν συνεχιστούν οι αυξήσεις τιμών στην Ευρώπη, τότε η ΕΕ θα αναγκαστεί να 'τυπώσει' νέο χρήμα, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε ευρωπαϊκά αγαθά, ωστόσο εκείνοι δεν του πουλάνε. Προσαρμοζόμαστε με αυτό» συνέχισε ο Ρώσος προέδρος, προσθέτοντας πως «οι αυξήσες τιμών στην ενέργεια δεν σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εμείς τηρούμε πάντα τις δεσμεύσεις μας σε αντίθεση με τις χώρες της Δύσης».

Σε ό,τι αφορά τις διαρροές που σημειώθηκαν στη Βαλτική, είπε πως «πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας». «Πίσω από τις κινήσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ρωσίας, βρίσκονται αποδεδειγμένα αυτοί που θέλουν να σπάσουν τους δεσμούς της Ευρώπης με τη χώρα μας. Υπάρχουν μεμονωμένοι παίκτες της αγοράς ενέργειας που καταστρέφουν τις υποδομές των ανταγωνιστών τους» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.


«Είναι, φυσικά, δυνατόν να επισκευαστούν οι αγωγοί φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, όμως αλλά αυτό θα έχει νόημα μόνο εάν συνεχίσουν να λειτουργούν και, φυσικά, αν διασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδρομών. Αυτές είναι υψίστης σημασίας προϋποθέσεις», συνέχισε ο Πούτιν.

Επιπρόσθετα, δεν έχασε ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στο Κίεβο, λέγοντας πως «για πολύ καιρό χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους, ανεβάζει τις δραστηριίοτητές του στο διαδίκτυο και μετά τις εξαφανίζει».