Τουλάχιστον 28 παιδιά έχουν σκοτωθεί στο Ιράν κατά την καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, ενώ πολλά άλλα κρατούνται σε φυλακές ενηλίκων, σύμφωνα με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και στο εξωτερικό.

Το κύμα διαδηλώσεων στο Ιράν ξέσπασε μετά τον θάνατο στις 18 Σεπτεμβρίου της Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που πέθανε τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη για παραβίαση, σύμφωνα με τις αρχές, του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, ο οποίος τους επιβάλλει κυρίως να φορούν μαντίλα.

Παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις και την αιματηρή καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, που είναι το μεγαλύτερο στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις του 2019 κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης, αυτό δεν αποδυναμώνεται μολονότι έχουν περάσει ήδη σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τότε που ξέσπασε.

Ο Ιρανικός Σύλλογος για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών κατήγγειλε τη «βία» που ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας στα παιδιά, τα οποία συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στα σχολεία και στους δρόμους.

«Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 28 παιδιά σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις, τα περισσότερα στην υποβαθμισμένη επαρχία του Σιστάν-Μπαλουτσιστάν», σημείωνε χθες, Δευτέρα, στον ιστότοπό της η οργάνωση αυτή που έχει την έδρα της στο Ιράν.

Ο Ιρανικός Σύλλογος για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών κατήγγειλε επίσης ότι «οικογένειες κρατούνται στο σκοτάδι όσον αφορά την τύχη των παιδιών τους» και αναφέρθηκε σε «δικαστικές διαδικασίες χωρίς δικηγόρους και απουσία δικαστών, όπως και σε αστυνομία για παιδιά».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ιρανική κυβέρνηση «θα πρέπει να είναι υπόλογη» και να τιμωρεί «οποιονδήποτε, οποιοδήποτε αξίωμα κι αν έχει αυτός, ευθύνεται για τη βία και την κακομεταχείριση παιδιών».

Ο υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Φανταβί είχε δηλώσει στις 5 Οκτωβρίου στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «η μέση ηλικία των συλληφθέντων σε πολλές πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν τα 15 έτη».

Ο δικηγόρος που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα Χασάν Ραϊσί αποκάλυψε παράλληλα ότι ορισμένα από τα παιδιά που συνελήφθησαν κρατούνται σε κέντρα για ενήλικες κρατούμενους για υποθέσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε σήμερα ο ενημερωτικός ιστότοπος που έχει την έδρα του στο Λονδίνο Iran Wire.

Οι πληροφορίες αυτές «είναι πολύ ανησυχητικές», τόνισε ο Ραϊσί, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι «κάτω των 18 ετών δεν θα έπρεπε ποτέ να κρατούνται μαζί με εγκληματίες άνω των 18 ετών (...) Πρόκειται για μια νομική υποχρέωση, όχι για σύσταση».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «περίπου 300 άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 12-13 ετών και 18-19 ετών βρίσκονται υπό κράτηση».

Μαθητές εντάχθηκαν γρήγορα στο κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν, φωνάζοντας συνθήματα εχθρικά προς τις αρχές στις διαδηλώσεις κατά τις οποίες κορίτσια έβγαζαν τις μαντίλες τους.

Η Unicef εξέφρασε τη Δευτέρα «μεγάλη ανησυχία» για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για «παιδιά και εφήβους που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν» στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ