Η συνάντηση της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, με το διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, στη Ουάσινγκτον, είχε ιατρικό και κοινωνικό υπόβαθρό, αφού δεν είχαν γνωριστεί.

Η κ. Κυριακίδου, αφού ολοκλήρωσε τη συνάντησή της με τον κ. Φάουτσι, έγραψε στο twitter: «Χαίρομαι που γνώρισα τον Διευθυντή του NIAID, Δρ. 'Αντονι Φάουτσι, μια από τις βασικές επιστημονικές φωνές στις πιο σκοτεινές εποχές της COVID-19. Συγχαρητήρια για μια λαμπρή καριέρα και ό,τι καλύτερο για το νέο κεφάλαιο. Ελπίζω να παραμείνετε ενεργός υπέρμαχος της παγκόσμιας υγείας στο μέλλον».

Η συζήτησή τους κυμάνθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού αναλύθηκε η τρέχουσα κατάσταση, αλλά και άλλων απειλών για την υγεία, όπως η ευλογιά των πιθήκων. Επιπλέον, έγινε λόγος σε ό,τι μελλοντικά μπορεί να είναι καταστροφικό για τον άνθρωπο.

Αφ’ ης στιγμής ολοκληρώθηκε η συνάντηση και ύστερα από την ανάρτησή της, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων είχε προγραμματίσει επιπλέον συναντήσεις και απαραίτητες δραστηριότητες: επρόκειτο να συναντηθεί με μέλη της ηγεσίας του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο και να επισκεφθεί το τμήμα παιδιατρικής ογκολογίας του. Επιπλέον, υπήρχαν προγραμματισμένα ραντεβού με τον Άσις Κ. Τζχα, συντονιστή Αντιμετώπισης της Covid-19 για τον Λευκό Οίκο, αλλά και τον Αλμπέρ Μπουρλά, διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer.

Ο υπουργός Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Χαβιέρ Βεσέρα, θα είναι ο τελευταίος σταθμός της την Πέμπτη. Όπως αναφέρει η πληροφόρηση, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στο πεδίο συνεργασίας Ε.Ε.-ΗΠΑ, σε κοινές προτεραιότητες όπως ο καρκίνος, η ενίσχυση της παγκόσμιας πρόληψης πανδημίας, η ετοιμότητα και η ανταπόκριση για το μέλλον και τα επόμενα βήματα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19.