Η προειδοποίηση από το Εθνικό Δίκτυο της Βρετανίας ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, ακόμα και διακοπές, στην ηλεκτροδότηση, έφερε την παρέμβαση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας, Ofgem, που ζήτησε από τα βρετανικά νοικοκυριά τον περιορισμό του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου απαραίτητο.

«Όλοι μας θα έπρεπε να σκεφτούμε πώς θα μειώσουμε τη χρήση της ενέργειας όπου είναι εφικτό», ανέφερε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας Ofgem, ο Τζόναθαν Μπρέιρλι. «Δεν είναι μόνο ο πιο άμεσος τρόπος για να μειώσουμε τους λογαριασμούς μας. Βοηθάει επίσης ευθέως την ασφάλεια του εφοδιασμού μας, συμβάλλει στην απεξάρτηση από τον άνθρακα και εξοικονομεί χρήματα από τον προϋπολογισμό μας», προσέθεσε.

Προλόγισε, πάντως, εκστρατεία που θα εξηγεί τους τρόπους για τη μείωση κατανάλωσης, αλλά και θα ανακοινώνει τι μπορεί να χρεώνουν οι πάροχοι τους καταναλωτές, αφού η Ofgem έχει συνεργασία με τον τομέα παραγωγής Ενέργειας.

Η Βρετανία το καθυστέρησε όσο γινόταν, δεν μπήκε στη φάση των ευρωπαϊκών χωρών που εθελοντικά έφτασαν σε συμφωνία να μειώσουν τη χρήση αερίου στο 15%. Αξιωματούχοι, πάντως, ζητούν προτρεπτικά τον περιορισμό ενέργειας και το χαμήλωμα του θερμοστάτη στις δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να είναι μηδενικές ή μηδαμινές οι ελλείψεις τον χειμώνα.