Η ήδη τεταμένη κατάσταση στην Κύπρο δεν πρόκειται να ενταθεί περισσότερο με αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Αναστασιάδης ήταν κάθετος σε αυτό, απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου, ότι τα κόμματα στην Κύπρο σχολιάζουν ότι ενδεχόμενη αποστολή θα ήταν καταστροφή για την Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε «αυτό που θέλω να πω είναι ένα. Η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη, έχει ανάγκη της αμυντικής θωράκισης και συνεπώς χωρίς την αμυντική θωράκιση δεν μπορεί να επιβιώσουμε.

Συνεπώς, θέλω να καθησυχάσω. Δεν πρόκειται εμείς να αποστείλουμε όπλα στην Ουκρανία.

Εάν υπάρχει χώρα, η οποία θέλει να αντικαταστήσει τον οπλισμό μας με σύγχρονο και εξίσου δυναμικά δημιουργώντας έτσι αποφασιστική αποτρεπτική δύναμη, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό.

Εμείς στην Ουκρανία δεν τίθεται θέμα να στείλουμε».

Η απάντηση έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Μάριου Πελεκάνου, στους «New York Times», που σχολίασε ότι «εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οπλισμό, πολύ απλά γιατί είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, είμαστε μια χώρα που θα πρέπει να διασφαλίσει τις αμυντικές της δυνατότητες, και αν προχωρούσαμε σε μια τέτοια κίνηση θα αποδυναμώναμε τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες».

Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε και σε ερώτηση αν θα κινηθεί προς το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, ώστε να υπάρξει επικύρωση της ΑΟΖ: «Η μη επικύρωση από το λιβανικό Κοινοβούλιο ήταν η ύπαρξη αυτής της συγκεκριμένης διαφοράς που υπήρχαν κάποιες αμφισβητήσεις κ.λπ. Θεωρώ ότι ανοίγει ο δρόμος, ναι, να επικυρωθεί και από τον Λίβανο».