Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
Oukrania-stratos
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακαταλήφθηκαν πάνω από 600 κοινότητες τον τελευταίο μήνα

75 οικισμοί στρατηγικής σημασίας περιφέρεια Χερσώνα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν πάνω από 600 οικισμούς που κατείχαν ρωσικά στρατεύματα τον τελευταίο μήνα, συμπεριλαμβανομένων 75 στη στρατηγικής σημασίας περιφέρεια Χερσώνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Επανένταξης των Προσωρινά Κατεχόμενων Περιοχών.

Κάπου 502 κοινότητες ανακαταλήφθηκαν στην περιφέρεια Χάρκοβο, όπου ουκρανικά στρατεύματα διέσπασαν τις ρωσικές άμυνες και προέλασαν βαθιά στα εδάφη που κατείχαν ο Ρώσοι, διαβεβαίωσε το υπουργείο αργά το βράδυ χθες Πέμπτη.

«Η έκταση των απελευθερωμένων εδαφών της Ουκρανίας έχει αυξηθεί κατά πολύ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το υπουργείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών.

Η Χερσώνα, η Ντανιέτσκ, η Λουγκάνσκ και η Ζαπορίζια «προσαρτήθηκαν» από τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου μήνα, εν μέσω αντεπιθέσεων του ουκρανικού στρατού στο βορειοανατολικό, το ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας. Την κίνηση καταδίκασαν Κίεβο και Δύση, χαρακτηρίζοντας τις προσαρτήσεις παράνομες.

Χθες Πέμπτη ο τοποθετημένος από τη Ρωσία περιφερειάρχης στη Χερσώνα κάλεσε τους άμαχους να φύγουν από τις περιοχές όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

Ο ουκρανικός στρατός άρχισε τις αντεπιθέσεις του τον Αύγουστο εναντίον περιοχών που κατείχε ο ρωσικός στρατός, που έθεσε υπό τον έλεγχό του ως και το 20% της ουκρανικής επικράτειας αφότου εισέβαλε την 24η Φεβρουαρίου.