Συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων στα ουκρανικά εδάφη. Νέα επίθεση στο Κίεβο πραγματοποιήσαν οι Ρώσοι σήμερα, το πρωί της Δευτέρας, αυτή τη φορά με drone-καμικάζι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, σήμερα, το πρωί της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Ιρανικής παραγωγής, στο κέντρο του Κιέβου, με αποτέλεσμα να πληγούν πολυκατοικίες, ενώ ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στα καταφύγια ώστε να προστατευτούν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, 18 άτομα απεγκλωβίστηκαν από κτήριο με διαμερίσματα με άλλα δύο να είναι εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια.

Παράλληλα, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε δεκάδες καμικάζι drone τόσο στην νότια, όσο και στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι επιθέσεις της Δευτέρας τις περισσότερες φορές είχαν στόχο κρίσιμες δομές, όπως γραφεία και υποδομές για την ηλεκτροδότηση.

Τι γνωρίζουμε για τα drone καμικάζι και γιατί τα χρησιμοποιεί η Ρωσία;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει καταγγείλλει ότι η Ρωσία έχει παραγγείλλει 2.400 τέτοια drone ιρανικής κατασκευής τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους βάρους μέχρι 50 κιλών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «CNN», η Ρωσία προμηθεύτηκε τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τα drone καμικάζι σε επιθέσεις εναντίον του Κιέβου, της Βινίτσια, της Οδησσού, της Ζαπορίζια και άλλως πόλεων σε ολόκληρη την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ρωσία να εντείνει όλο και περισσότερο την χρήση τους.

Τα χαρακτηριστικά των drone καμικάζι που προμηθεύτηκε η Ρωσία από το Ιράν:

  • Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι, ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, είναι ένας τύπος εναέριου οπλικού συστήματος. Είναι γνωστά ως πυρομαχικά που περιφέρονται επειδή είναι ικανά να περιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή που έχει αναγνωριστεί ως πιθανός στόχος και να χτυπήσουν μόνο όταν εντοπιστεί εχθρικό στοιχείο.
  • Είναι μικροί, φορητοί και μπορούν να εκτοξευθούν εύκολα, αλλά το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση.
  • Η ονομασία «καμικάζι» αναφέρεται στο γεγονός ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι αναλώσιμα και έχουν πάρει το όνομα τους από τους Ιάπωνες πιλότους που προσφέρθηκαν να συντρίψουν τα αεροπλάνα τους σε αποστολές αυτοκτονίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν πίσω από τις εχθρικές γραμμές και καταστρέφονται κατά την επίθεση -σε αντίθεση με τα πιο παραδοσιακά, μεγαλύτερα και ταχύτερα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιστρέφουν στην πατρίδα τους αφού ρίξουν πυραύλους.

Εχει η Ουκρανία drone καμικάζι;

Ειδικότερα όπως αναφέρει το «CNN», ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί drone καμικάζι RAM II, τα οποία αναπτύχθηκαν από κοινοπραξία ουκρανικών εταιρειών και αγοράστηκαν με χρήματα που χρηματοδοτήθηκαν από απλούς Ουκρανούς. Αυτά τα πυρομαχικά ακριβείας που καθοδηγούνται με ακρίβεια μπορούν να φέρουν πολεμικές κεφαλές βάρους 3 κιλών και έχουν εμβέλεια πτήσης έως και 30 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Αλλά το Κίεβο βασίζεται επίσης στους συμμάχους του για προμήθειες μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει διάφορους τύπους εναέριων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Switchblade drones -μικρά, φορητά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι που μπορούν να μεταφέρουν πολεμική κεφαλή και να πυροδοτηθούν κατά την πρόσκρουση. Το Switchblade 300 και το μεγαλύτερο Switchblade 600 παράγονται από την αμερικανική αμυντική εταιρεία AeroVironment.

Το μικρότερο Switchblade 300 μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση έως 9,6 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που παρέχει η εταιρεία, ενώ το μεγαλύτερο Switchblade 600 μπορεί να πλήξει σε απόσταση μεγαλύτερη των 32 χιλιομέτρων. Και τα δύο συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν και να εκτοξευθούν μέσα σε λίγα λεπτά.

Τον Μάιο, οι ΗΠΑ έστειλαν στον ουκρανικό στρατό μη επανδρωμένα αεροσκάφη «phoenix ghost», τα οποία πιστεύεται ότι είναι παρόμοια με το Switchblade, αν και λίγα είναι γνωστά για τις δυνατότητές τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά παραμονής, συμπεριλαμβανομένων 850 χειροκίνητων μικρο-ρομπότ Black Hornet.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί επίσης τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2. Αυτά έχουν γίνει κάτι σαν σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης. Ωστόσο, αυτά είναι μεγαλύτερα και έχουν σχεδιαστεί για να επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά τη ρίψη βομβών ή πυραύλων καθοδηγούμενων με λέιζερ.

Όπως μεταδίδει, δε, το Reuters η μεταφορά των ιρανικών drone στη Ρωσία θα είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων το επόμενο διάστημα.

Η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένα στοιχεία για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Θα αναζητήσουμε συγκεκριμένα στοιχεία για την εμπλοκή (του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο)», σημείωσε ο Μπορέλ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα.