Νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ουκρανία εναντίον της Αγίας Πετρούπολης, μία ημέρα μετά την απόρριψη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της πρότασης για απευθείας συνομιλίες με το Κίεβο. Η επιχείρηση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την αυξανόμενη δυνατότητα των ουκρανικών δυνάμεων να πλήττουν στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, Αλεξάντερ Μπέγκλοφ, συμβούλεψε τους κατοίκους να μην βγαίνουν έξω και προειδοποίησε για πιθανές διακοπές στο δίκτυο τηλεφωνίας, ενώ ο περιφερειακός κυβερνήτης Αλεξάντερ Ντροζντένκο δήλωσε ότι 141 drones καταρρίφθηκαν πάνω από τη γύρω περιοχή του Λένινγκραντ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι αντιαεροπορικές άμυνές του κατέρριψαν 376 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ζελένσκι: Τα drones μας διένυσαν 1.000 χιλιόμετρα...

«Χθες το βράδυ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας κάλυψαν μια απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων μέχρι την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης – μέχρι τα οπλοστάσια του εχθρικού ναυτικού και μια βάση στην Κρονστάνδη», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επίθεση στο Χ.

Η νέα επίθεση στην Αγία Πετρούπολη είναι το τελευταίο ντροπιαστικό πλήγμα στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να παρουσιάσει τη σύγκρουση ως ένα μακρινό γεγονός που δεν επηρεάζει την καθημερινή ζωή των Ρώσων.

Αντίστοιχη επιδρομή είχε επαναληφθεί την Τετάρτη, λίγο πριν από την έναρξη του οικονομικού φόρουμ που θεωρείται κάτι σαν το ρωσικό «Davos».

Ο Πούτιν απέρριψε χθες την πρόταση του Ζελένσκι για μία κατ' ιδίαν συνάντηση για τον πόλεμο, λέγοντας ότι δεν βλέπει «κανένα νόημα» σε αυτό. Η επιστολή της Πέμπτης, το πρώτο δημόσιο μήνυμα που έγραψε ο Ζελένσκι απευθείας στον Πούτιν από τη ρωσική εισβολή το 2022, ήταν μια σαρωτική κριτική για την επί 26 χρόνια διακυβέρνηση Πούτιν.

Βίντεo που κυκλοφορούν στα social media υποτίθεται ότι καταγράφουν αυτή την επιδρομή: