Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αποκάλυψε ότι δεν έχει κανένα εισόδημα ως ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή.

Η 19χρονη κοπέλα, η οποία το 2019 έγινε το νεαρότερο άτομο που έχει γίνει πότε το «πρόσωπο της χρονιάς» για τους Times (Time Person of the Year), και υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης για τρία συνεχόμενα χρόνια, ανέφερε ότι το μόνο εισόδημα από τις δραστηριότητές της ήταν η υποτροφία που έλαβε για να πάει στο πανεπιστήμιο.

Η Τούνμπεργκ, η οποία κατάγεται από την Σουηδία, πρόκειται να εκδώσει ένα νέο βιβλίο, εντός του Οκτωβρίου, το οποίο αφορά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, δίνοντας «φωνή» σε experts από ολόκληρο τον κόσμο.

Σε συνέντευξη της στους Times δήλωσε ότι το βιβλίο δεν θα της αποφέρει έσοδα.

«Τα έσοδα που θα λάβω θα πάνε σε φιλανθρωπίες», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει η δωρεά να φέρει στο προσκήνιο τους λόγους για τους οποίους προσφέρει τη βοήθειά της.

Όταν ζητήθηκε να αποσαφηνίσει αν πρόκειται να κερδίσει ποτέ χρήματα από αυτές τις δραστηριότητες η Τούνμπεργκ απάντησε: «Αν μεταφράσω ένα βιβλίο από τα αγγλικά στα σουηδικά (γράφει τα βιβλία της στα αγγλικά), τότε θα μπορέσω να αποζημιωθώ για τον χρόνο που αφιέρωσα για να κάνω την μετάφραση, γιατί δεν θα το κάνω με σκοπό την προώθηση. Είναι σαν μια… συγκεκριμένη δουλειά».

Παρά την φήμη της, η Τούνμπεργκ ξεκαθάρισε ότι δεν συγκαταλέγει τον εαυτό της στην κατηγορία των influencers και δεν «απολαμβάνει» κανένα από τα «προνόμια» που συνδέονται συνήθως με την αναγνωρισιμότητα.

«Οι καλλιτέχνες και οι influencers μπορούν να κερδίσουν χρήματα χωρίς οι άνθρωποι να θυμώσουν μαζί τους, αλλά εγώ δεν μπορώ», δήλωσε η Τούνμπεργκ, προσθέτοντας ότι σπάνια παίρνει ταξί και δεν έχει καμία ασφάλεια.

«(…) Πάντα παίρνω μαζί μου φαγητό. Για παράδειγμα, θα μπορούσα απλώς να τρώω ψωμί κάθε μέρα».

Σχολιάζοντας μια θεωρία η οποία αναφέρει ότι η ίδια διαθέτει μια «μυστική περιουσία» που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια, η νεαρή ακτιβίστρια λέει ότι «Αυτό είναι επειδή κέρδισα ένα βραβείο αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ».  

«Έχω κερδίσει πολλά βραβεία που έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία, αλλά έχω δωρίσει όλα μου τα χρήματα. Φυσικά, δεν νοιάζονται για αυτό (όσοι κάνουν λόγο για μυστική περιουσία)».

climate-book
Το βιβλίο για την κλιματική αλλαγή με τον τίτλο “The Climate Book” θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από independent.co.uk