Τα ρωσικά πλήγματα έχουν αφήσει περισσότερα από 1.100 χωριά και πόλεις στην Ουκρανία χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας αφού στοχεύουν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

 Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει περίπου 190 επιθέσεις χρησιμοποιώντας πυραύλους, drones -καμικάζι και πυροβολικό σε 16 περιοχές συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

 Περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 240 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις.

 «Προς το παρόν, 1.162 οικισμοί στις περιοχές Ντνίπρο, Ζιτομίρ, Χάρκοβο Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ, Μικολάιβ, Χερσώνα παραμένουν αποκομμένοι από την ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Oleksandr Khorunzhyi σε ενημέρωση.

 «Όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι, πρώτον, για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και, δεύτερον, είναι επίσης πιθανές οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος», δήλωσε ο Κίρυλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου. «Όλος ο πληθυσμός πρέπει να προετοιμαστεί για έναν σκληρό χειμώνα» επισήμανε προσθέτοντας πως η κατάσταση στη χώρα είναι «κρίσιμη». Τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν στόχος βομβαρδισμών ενεργειακές υποδομές και εγκαταστάσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε μια ανατολική συνοικία του Κιέβου, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

 Δύο «υποδομές ζωτικής σημασίας» υπέστησαν ζημιές στο Κίεβο, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, και η παροχή ηλεκτρισμού και νερού σε «πολλά σπίτια» στο δυτικό Κίεβο είναι «μερικώς περιορισμένη».

 Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμρ Ζελένσκι έγραψε σήμερα στο Twitter ότι τις τελευταίες οκτώ ημέρες, το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας καταστράφηκαν, «προκαλώντας μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα». Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, περισσότερες εγκαταστάσεις ενέργειας και νερού χτυπήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη χθεσινή νύχτας και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμπλέκεται σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» που επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό των ζωτικών υποδομών της χώρας και προκαλούν όλεθρο στην ηλεκτρική ενέργεια και σε άλλες προμήθειες κοινής ωφέλειας.