Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο, συνέχισε την ανοδική του πορεία και έφτασε το 79,6%, ενώ τον Αύγουστο έπιασε το 80,21% και το Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 83,45%.  

Ο δείκτης τιμών παραγωγού "τρέχει” με 151,%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, διαμορφώνεται στο 68,09%. 

Όσο για τον πληθωρισμό των τροφίμων, δηλαδή του καλάθι του νοικοκυριού, βρίσκεται στο 93,5%. Όλα αυτά επισήμως, γιατί όπως σημειώνει και το ενημερωτικό δελτίο της ελληνικής πρεσβείας, ανεπίσημοι, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις δικές τους μετρήσεις ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στο 176%.  

«Ανάσες»

Την ίδια ώρα ωστόσο, η πολιτική των ίσων αποστάσεων από τον Ερντογάν φαίνεται ότι κρατάει, προς το παρόν, όρθια την Τουρκία και καθυστερεί την οικονομική κατάρρευση. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, η Τουρκία τον Αύγουστο σημείωσε ρεκόρ στην ιστορία της, για τις εξαγωγές αγαθών στη Ρωσία, που ανήλθαν σε 738.527.000 $ ΗΠΑ (+87,2% περισσότερο από Αύγουστο 2021).

Αύξηση 13,1%

Οι συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν κατά 13,1% και ανήλθαν σε 21,3 δις $ ΗΠΑ. Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί ενεργό εμπόριο με τη Ρωσία χάρη στη στρατηγική της για ισορροπημένη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική.