Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσεται σε ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη κι η ΕΕ θα πρέπει επιτέλους να του βάλει όρια, σχολιάζει το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο RND.

 Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του γερμανικού δικτύου στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, σε άρθρο γνώμης η τελευταία έκθεση της Κομσιόν για την Τουρκία διαπιστώνει σημαντική υπαναχώρηση στην Τουρκία του Ερντογάν αναφορικά με τους δημοκρατικούς θεσμούς, την ελευθερία γνώμης και Τύπου, της Δικαιοσύνης, στις δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στη μάχη κατά της διαφθοράς, ή αναφορικά με τις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Συρία και το Ιράκ.

 «Αλλά και έναντι της Ρωσίας ο Ερντογάν ακολουθεί τον δικό του δρόμο. Η Τουρκία όχι μόνον αγνοεί τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, αλλά τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες τις παραβιάζουν συστηματικά. Ο Ερντογάν στο μεταξύ μπλοκάρει την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, σε μια φιλική εξυπηρέτηση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Και μολονότι ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην τελευταία συνάντησή του με τον Πούτιν στην Αστάνα το θέμα ούτε καν συζητήθηκε σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Αντίθετα ο Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία κόμβου στην Τουρκία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη», γράφει σημειώνοντας ότι μια τέτοια προοπτική δεν είναι διόλου καλή ιδέα για την Ευρώπη, αφού θα εξαρτιόταν από δύο απρόβλεπτους αυταρχικούς ηγέτες που θα μπορούσαν να κλείσουν τη στρόφιγγα.

 Όρια στον αυταρχικό ηγέτη του Βοσπόρου

Όπως αναφέρεται στο άρθρο γνώμης του RND ο Ερντογάν εξαπολύει καθημερινά πολεμικές απειλές κατά της γείτονος και εταίρου στο ΝΑΤΟ Ελλάδας. «Μετά τον Πούτιν ο Ερντογάν εξελίσσεται σε μια ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει να του δείξει επιτέλους την κόκκινη κάρτα.

 Η Τουρκία προ πολλού δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που ισχύουν για όλες τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν σε αυτήν (…) Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν, να καταργηθεί η τελωνειακή ένωση. Κι συνεχίσουν να παρακάμπτουν τουρκικές εταιρείες και τράπεζες τις επιβληθείσες στη Ρωσία κυρώσεις, τότε θα πρέπει να επιβληθούν και σε αυτές τιμωρητικά μέτρα».

 Να μη δώσει η Γερμανία στην Τουρκία τα υποβρύχια

Επανερχόμενος στις πολεμικές απειλές του Ερντογάν κατά της χώρας μας ο αρθρογράφος σημειώνει:

 «Κι η Γερμανία μπορεί να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τον επιθετικό αυταρχικό ηγέτη του Βοσπόρου. Ενόψει των απειλών πολέμου κατά της Ελλάδας, που είναι μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα η παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, αφού θα άλλαζαν την ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Τουρκίας».