To «ταξίδι» του ξεκίνησε χθες από το λιμάνι της Αττάλεια το «Oruc Reis», μετά τις προαναγγελίες της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο για νέες έρευνες.

Αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής θέση στην οποία βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, ωστόσο έχει απομακρυνθεί από το λιμάνι, όπως απεικονίζει το τελευταίο στίγμα που καταγράφεται στην ιστοσελίδα «Marine Traffic», ενώ κινείται με ταχύτητα 10 κόμβων.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο απέπλευσε πριν από τέσσερις ημέρες από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και πέρασε στις 16 Οκτωβρίου από τη θάλασσα των Δωδεκανήσων, με κατεύθυνση προς την Αττάλεια για τη διεξαγωγή ερευνών.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει τον μισό κόλπο της Αττάλειας από 25 Σεπτεμβρίου έως 24 Μαρτίου 2023 για τη διεξαγωγή ερευνών.

Όπως είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, το Oruc Reis «ξαναβγαίνει στη θάλασσα για έρευνες», αναφέροντας μάλιστα ότι αυτή τη φορά θα είναι πιο εξελιγμένο και ικανό να πραγματοποιήσει τρισδιάστατες έρευνες, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.


Ποια είναι η τουρκική NAVTEX

Συγκεκριμένα, στις 20 Σεπτεμβρίου και μετά την προαναγγελία του Φατίχ Ντονμέζ, οι Τούρκοι προχώρησαν στην έκδοση NAVTEX σχετικά με τις νέες σεισμικές έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα πραγματοποιήσει έρευνες και σε περιοχές της τουρκολιβυκής ΑΟΖ.