Η Ιρανή αναρριχήτρια, η Elnaz Rekabi, αγωνίστηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα στη Νότιο Κορέα χωρίς να φοράει τη χιτζάμπ της. Τότε, ο θαυμασμός για τη γυναίκα που κάνει πρωταθλητισμό σε ένα «αντρικό» άθλημα και μάλιστα χωρίς τη μαντήλα έδωσε σύντομα τη θέση του στο φόβο, καθώς λίγες ώρες αργότερα χάθηκαν τα ίχνη της.

Τελικά, η Ρεκαμπί εντοπίστηκε και επέστρεψε στην Τεχεράνη, όπου, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο και την υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες,

Αυτό που ακολούθησε, ωστόσο, επιβεβαίωσε τις βίαιες προσπάθειες ενός καθεστώτος να διατηρήσει την ισχύ του, μετά τον θάνατο της Αμινί.

Μία ημέρα μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της, η 33χρονη αθλήτρια συναντήθηκε με τον υπουργό Αθλητισμού του Ιράν φορώντας τα ίδια ρούχα, μια λεπτομέρεια που κίνησε υποψίες ότι τη νύχτα δεν είχε επιστρέψει καθόλου σπίτι της. Όπως ανέφερε ανώνυμη πηγή στο BBC, την πέρασε υπό κράτηση σε ένα δωμάτιο της εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

Έκτοτε, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αν και οι αρχές δηλώνουν επίσημα ότι δεν έχει βγει από το σπίτι επειδή έχει ανάγκη από ξεκούραση.

Όπως σημειώνει το BBC, το ιρανικό κράτος όχι μόνο δεν τιμά τους αθλητές του αλλά τους εκβιάζει προκειμένου να μην αυτομολήσουν στη διάρκεια της συμμετοχής τους σε διεθνείς διοργανώσεις. Η Ρεκαμπί, συγκεκριμένα, υποχρεώθηκε να παραδώσει μια επιταγή 35.000 δολαρίων και τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς της στις αρχές ως ενέχυρο ότι μετά τη Σεούλ θα επέστρεφε στην Τεχεράνη.