Ο 23χρονος Άντριαν Κβιατκόφσκι από την Αγγλία, κατάφερε χακάροντας τους ψηφιακούς λογαριασμούς του Έντ Σίραν να κλέψει δύο ακυκλοφόρητα τραγούδια του. Έπειτα τα πούλησε, μάλιστα, στο dark web και απέκτησε κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 131.000 λιρών.

 «Ο Κβιατκόφσκι αδιαφορούσε πλήρως για τη δημιουργικότητα και τη σκληρή δουλειά των μουσικών για την παραγωγή πρωτότυπων τραγουδιών και την επακόλουθη απώλεια κερδών» είπε η Τζοάν Τζακιμέκ της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος. «Έκλεψε εγωιστικά τη μουσική τους, για να βγάλει χρήματα για τον εαυτό του».

Τον Αύγουστο, ο χάκερ ομολόγησε την ενοχή του σε διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων 14 παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων και τριών κατηγοριών για κατάχρηση υπολογιστή και καταδικάστηκε την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, στο Ipswich Crown Court.

Η απόφαση του δικαστηρίου τον καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκισης και στο MacBook του Κβιατκόφσκι βρέθηκαν 565 αρχεία ήχου, μεταξύ των οποίων ήταν και τα δύο τραγούδια του Σίραν, καθώς και 12 ακυκλοφόρητα τραγούδια του ράπερ Λιλ Ούζι Βερτ.

Η σύλληψη έγινε με τη βοήθεια των αμερικανικών Αρχών, οι οποίες κατάφεραν να συνδέσουν τη διεύθυνση email που χρησιμοποίησε ο Κβιατκόφσκι, για να δημιουργήσει το λογαριασμό κρυπτονομισμάτων με το ψευδώνυμο Spirdark, ενώ η διεύθυνση κατοικίας του στην Αγγλία συνδέθηκε με την IP διεύθυνση που χρησιμοποιήθηκε για το χακάρισμα μίας εκ των συσκευών των καλλιτεχνών. Την υπόθεση έπειτα ανέλαβε η αστυνομία του Λονδίνου η οποία συνέλαβε τον χάκερ το Σεπτέμβριο του 2019.

«Το κυβερνοέγκλημα δε γνωρίζει σύνορα. Αυτό το άτομο εκτέλεσε ένα περίπλοκο σχέδιο για να κλέψει ακυκλοφόρητη μουσική για να γεμίσει τις τσέπες του. Όχι μόνο προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημιά στους καλλιτέχνες και στις εταιρίες παραγωγής, αλλά στέρησε από τους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν την ίδια τους τη δουλειά» δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Λ Μπραγκ Τζούνιορ.