Ο Ρίσι Σούνακ έγινε κι επίσημα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα, αφού η Πένι Μόρντοντ αποχώρησε από την κούρσα για την ηγεσία των Τόρις. Έκτοτε, τα στελέχη των Τόρηδων πιέζουν τον Σούνακ να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Σημειώνεται πως ο Σούνακ θα ορκιστεί επισήμως πρωθυπουργός από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ και θα απευθύνει πριν το μεσημέρι το πρώτο του διάγγελμα στον βρετανικό λαό από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι τόνισε στο Sky News ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τους καλύτερους δυνατούς υπουργούς, αντί μόνον εκείνους που είναι αφοσιωμένοι στον Σούνακ.

«Πρέπει να έχουμε τους κορυφαίους 15 στην ομάδα. Γνωρίζω ότι ο Ρίσι το κατανοεί αυτό», είπε ο Κλέβερλι.

Το επιτελείο του Σούνακ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τον πιθανό ανασχηματισμό, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να συγκροτήσει ένα υπουργικό συμβούλιο με «όλα τα ταλέντα». Υποστηρικτές του εδώ και καιρό, όπως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ντόνομικ Ράαμπ, ο επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Μελ Στράιντ και ο πρόωην επικεφαλής της κομματικής πειθαρχίζς Μαρκ Χάρπερ αναμένεται να περιλαμβάνονται στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους Times, ο Σούνακ αναμένεται να κρατήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον Τζέρεμι Χαντ και να διορίσει βουλευτές από το δεξιό και αριστερό κέρας των Τόρηδων μετά τη δέσμευσή του να ενώσει το κόμμα. Θα περιλάβει υποστηρικτές των Μπόρις Τζόνσον και Πένι Μόρντον σε μια «κυβέρνηση όλων των ταλέντων», είπε σύμμαχός του.

Υπουργός Οικονομικών

Ο Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να παραμείνει στο πόστο του για δύο λόγους: ο πρώτος είναι επειδή αυτές τις μέρες καταστρώνει τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης, που θα δημοσιευτούν στις 31 Οκτωβρίου κι ο Σούνακ θα θέλει να καθησυχάσει τις αγορές ότι όλα προχωρούν κανονικά. Ως εκ τούτου δεν θα έβγαζε νόημα να φέρει κάποιον άλλο στο πόστο, που θα είχε μόλις τέσσερις μέρες περιθώριο για να συντάξει τα πλάνα.

Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός, αφού μετά την αποχώρησή του το καλοκαίρι από την κούρσα διαδοχής του Τζόνσον ο Χαντ έσπευσε να στηρίξει τον Σούνακ, που θα ήθελε έναν σύμμαχο σε αυτό το κρίσιμο υπουργείο.

Υπουργός Εσωτερικών

Ο Σούνακ φέρεται να σκέφτεται να κρατήσει στο υπουργείο Εσωτερικών τον Γκραντ Σαπς, ή να τον αντικαταστήσει με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, που είχε πάρει θέση στην αφετηρία για το εν λόγω πόστο στην προηγούμενη απόπειρα του Σούνακ να πάρει το χρίσμα.

Μέλος του κύκλου του Σούνακ είπε ότι ο Ράαμπ «δεν θα μπορούσε να είχε βοηθήσει περισσότερο» στις δύο κούρσες για την ηγεσία των Τόρηδων τον νέο πρωθυπουργό.

Υπουργός Εξωτερικών

Βρετανικά ΜΜΕ θεωρούν από τα φαβορί για το Φόριν Όφις την Πένι Μόρντοντ, με τον Σούνακ να την τοποθετεί στο υπουργείο Εξωτειρκών για να δείξει ότι μπορεί να ενώσει τους Συντηρητικούς, Άλλωστε η Μόρντοντ δεν έχει κρύψει την επιθυμία της για το πόστο αυτό.

Υπουργός Υγείας

Ένα άλλο κρίσιμο υπουργείο, δεδομένου του όγκου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το χειμώνα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι το χαρτοφυλάκιο Υγείας κι ο Σούνακ θέλει να το αναθέσει σε έμπιστα χέρια, αλλά επιθυμεί κι έναν μεταρρυθμιστή στο πόστο, που θα είναι μακροπρόθεσμα έτοιμος να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα συστημικά προβλήματα των υπηρεσιών υγείας. Μια επιλογή είναι ο Μάικλ Γκόοουβ, μια άλλη ο Στιβ Μπάρκλεϊ, που διετέλεσε γαι σύντομο διάστημα υπό τον Τζόνσον υπουργός Υγείας και θεωρείται ικανός τεχνοκράτης.

Υπουργός προεδρίας της κυβερνήσεως

Ο Όλιβερ Ντάουντεν, πρώην υπουργός Πολιτισμού κι ένας από τους στενότερους πολιτικούς φίλους του Σούνακ, θεωρείτο ικανός να αναλάβει το ΥΠ ΟΙΚ, αλλά δεδομένου ότι σε αυτό φαίνεται ότι θα παραμείνει ο Χαντ για να καθησυχαστούν οι αγορές, ο Ντάουντεν θεωρείται ότι προορίζεται για εκείνο της προεδρίας της κυβερνήσεως, που συντονίζει τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών.

Υπουργός Άμυνας

Ο νυν υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των υποστηρικτών του Σούνακ, αντίθετα στήριξε τον φίλο του, Τζόνσον, στην κούρσα διαδχοής, ενώ έχει στηρίξει και τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

Καθώς ο Σουνάκ είναι πιθανό να αποστασιοποιηθεί από τη δέσμευση αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης της Λιζ Τρας, ο νέος πρωθυπουργός ίσως να θέλει να βάλει στο υπουργείο Άμυνας κάποιον πιο πρόθυμο να αποδεχτεί την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση στις δαπάνες. Ο υφυπουργός Άμυνας, Τζέιμς Χίπι, είναι ένα ανερχόμενο αστέρι του κόμματος που υποστήριξε τον Σούνακ.

Μια άλλη λογική επιλογή θα ήταν εκείνη της Μόρντοντ, που ήταν προηγουμένως υπουργός Άμυνας. Αλλά η απομάκρυνση του Γουάλας θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τις προσπάθειες του Σούνακ να ενώσει το κόμμα δεδομένου ότι είναι δημοφιλής μεταξύ των βουλευτών και των μελών για την απάντησή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Υπουργός Παιδείας

Ένα άλλο πιθανό πόστο για τον φίλο του Σούνακ, Ντάουντεν θα μπορούσε να είναι εκείνο του υπουργείου Παιδείας, που είχε χάσει απογοητευμένος όταν ο Μπόρις Τζόνσον τον μετακίνησε στην προεδρία του Συντηρητικού κόμματος. Η Κέμι Μπέιντενοκ, της οποίας η υποστήριξη το Σαββατοκύριακο στον Σούνακ έδωσε σημαντική ώθηση στην εκστρατεία του είναι μια άλλη επιλογή για το υπουργείο αυτό.

Υπουργός Δικαιοσύνης

Η Σουέλα Μπρέιβερμαν, πρώην υπουργός Εσωτερικών και ηγετική φυσιογνωμία της δεξιάς πτέρυγας των υπέρμαχων του Brexit των Τόρηδων, πρόκειται να επιστρέψει στο υπουργικό συμβούλιο με αντάλλαγμα την υποστήριξή της, η οποία θεωρήθηκε ως το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για την παραπαίουσα εκστρατεία του Μπόρις Τζόνσον την Κυριακή. Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και υπήρξαν προτάσεις ότι θα ταίριαζε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς θα μπορούσε να κατευνάσει ορισμένους από τα δεξιά, ως υπεύθυνη για την υποσχεθείσα νομοθεσία που περιορίζει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε τομείς όπως η μετανάστευση.