Ο Ρίσι Σούνακ είναι και με τη «βούλα» ο πέμπτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε έξι χρόνια, μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο Γ' στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Σημειώνεται πως ο Σούνακ είναι ο πρώτος μη λευκός, ο πρώτος Βρετανο-Ασιάτης και ο πρώτος Ινδουιστής, που ηγείται του Ηνωμένου ΒασιλείουΟ Ρίσι Σουνάκ είναι, λοιπόν, πλέον και επίσημα ο 57ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση από τον βασιλιά Κάρολο.

Είναι ο τρίτος πρωθυπουργός φέτος και θα εισέλθει στην Downing Street ως ο νεότερος πρωθυπουργός τους τελευταίους δύο αιώνες.

Συγκεκριμένα, ο βασιλιάς Κάρολος έδωσε την εντολή στον Ρίσι Σούνακ να σχηματίσει κυβέρνηση με την παράδοση να θέλει τον εκάστοτε βρετανό μονάρχη να ρωτάει τον πολιτικό που θα αναλάβει τα ηνία της Βρετανίας «μπορείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση;».

Η ακρόαση του Ρίσι Σούνακ από τον βασιλιά Κάρολο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα 1844, η οποία πήρε το όνομά της από το έτος επίσκεψης ενός τσάρου της Ρωσίας και είναι μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ καθώς χρησιμοποιείται σε περίπτωση υποδοχής διακεκριμένων καλεσμένων.

Η τελετή ακρόασης έχει τον τίτλο kissing of hands (σσ. χειροφίλημα) αν και, όπως σημειώνει το Sky News, το πιθανότερο είναι ότι αφορούσε μια υπόκλιση του Σούνακ και μια χειραψία με τον βασιλιά Κάρολο.

_kmlklk
Μετά τη συνάντηση με τον Κάρολο, ο Σούνακ ανέβηκε στο βήμα έξω από την Downing Street, για να μιλήσει στον λαό για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός.