Κατά τη διάρκεια γεύματος, σήμερα (26/10) στο Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς, φιλοδοξούν να «ενισχύσουν τη γαλλογερμανική συνεργασία», να καταλήξουν στην αντίδραση στις κοινές προκλήσεις κατά «ενιαίο και αλληλέγγυο τρόπο», σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες Τρίτη οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος αποπειρώνται σήμερα να δώσουν ξανά ώθηση στο γαλλογερμανικό δίδυμο, που βαραίνουν πολλές διαφωνίες, για ζητήματα από την ενέργεια ως την άμυνα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά την προσέλευση του καγκελαρίου, το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας), για το γεύμα που προγραμματίζεται να έχουν (περί τις 13:35) δεν θα γίνουν δηλώσεις από τους ηγέτες στον Τύπο, ούτε πριν, ούτε μετά, σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε χθες το βράδυ το Ελιζέ, παρότι η καγκελαρία είχε αναγγείλει το ακριβώς αντίθετο, όπως σημείωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico. Για ζητήματα από τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας ως την πυρηνική ενέργεια και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, Παρίσι και Βερολίνο μοιάζουν πλέον να αδυνατούν να συμφωνήσουν. Κάτι που προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη.

Η εισβολή

Οι διαφωνίες των δύο πλευρών, για διάφορα θεωρητικά κοινά βιομηχανικά σχέδια, από το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς ως το ευρωπαϊκό άρμα μάχης του μέλλοντος, βάθυναν αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Η Γερμανία, η οποία συγκαταλέγεται στα κράτη που επλήγησαν περισσότερο εξαιτίας της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο, προχωρά σε «αλλαγή μοντέλου, ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας της οποίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί», διαπίστωνε προ ημερών ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε σχέδιο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ύψους 200 δισεκ. ευρώ, μπροστά στην απογείωση των τιμών της ενέργειας, ειδικά του αερίου, μετά τη διακοπή των παραδόσεων που κατά το Βερολίνο τού επιβλήθηκαν από τη Ρωσία. Το πακέτο αυτό, που παρουσιάστηκε χωρίς να έχει υπάρξει κανένας πρότερος συντονισμός με τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, προκάλεσε αντιδράσεις, σύγχυση, δηλώσεις περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

«Γάμος συμφέροντος»

Για αρκετούς παρατηρητές, οι διαφωνίες είναι επόμενο της σύγκρουσης εθνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, αλλά δεν ακυρώνουν τίποτε κατ’ ανάγκην. «Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για γάμο συμφέροντος», ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή, διαβεβαιώνοντας πως οι δύο χώρες δεν αντιμετωπίζουν καμιά «θεμελιώδη κρίση», απλά η σχέση «βρίσκεται στα κάτω της».

Στο Βερολίνο, προτιμούν να υποβαθμίζουν το πρόβλημα. «Η Γαλλία είναι ο στενότερος σύμμαχός μας. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πολλή σεναριολογία, όμως θεωρώ και πολλά πράγματα ήταν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα», κατά την άποψη εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης. Το ίδιο θέλουν να πιστεύουν στις Βρυξέλλες. «Πιστεύω στην αποφασιστικότητα τόσο του γάλλου προέδρου όσο και του γερμανού καγκελάριου» να «εργαστούν μαζί», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.