Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη ότι αποσύρεται από την αγορά της Ρωσίας και ότι θα πουλήσει τις μετοχές που έχει σε θυγατρικές της βιομηχανικές και οικονομικές υπηρεσίες στην αλυσίδα εμπορίας αυτοκινήτων Avtodom.

Ειδικότερα, ο οικονομικός διευθυντής της Mercedes-Benz Χάραλντ Βίλχελμ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, δήλωσε πως η απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας να αποσυρθεί από την αγορά της Ρωσίας και η πώληση των μετοχών της στην Avtodom, δεν αναμένεται να προκαλέσει οποιεσδήποτε περαιτέρω σημαντικές συνέπειες όσον αφορά την αποδοτικότητα και την οικονομική θέση του ομίλου πέρα από εκείνες που καταγράφηκαν τα προηγούμενα τρίμηνα.

«Η τελική ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση της αρχής και στην εφαρμογή συμβατικά συμφωνημένων όρων», σημείωσε ο οικονομικός διευθυντής της Mercedes-Benz. Υπενθυμίζεται ότι η Mercedes ανέστειλε τη βομηχανική παραγωγή της στη Ρωσία στις αρχές Μαρτίου.

Εκπρόσωπος της Mercedes δήλωσε επίσης πως το μερίδιο 15% της εταιρίας στη ρωσική βιομηχανία κατασκευής φορτηγών Kamaz, δεν θα επηρεαστεί από τη συναλλαγή και θα μεταφερθεί στην Daimler Truck όπως έχει προβλεφθεί.

Ακόμη, η Avtodom δήλωσε ότι θα επιλέξει έναν τεχνολογικό εταίρο προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής στο βιομηχανικό πάρκο Esipovo βορειοδυτικά της Μόσχας, όπου η Mercedes-Benz έχει μια μονάδα παραγωγής.

«Οι κύριες προτεραιότητες στη συμφωνία των όρων της συναλλαγής ήταν να μεγιστοποιηθεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς πελάτες από τη Ρωσία τόσο σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες μετά την πώληση και τις οικονομικές υπηρεσίες όσο και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα ρωσικά τμήματα της εταιρίας», δήλωσε η Ναταλία Κορόλεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Mercedes-Benz Rus.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (Association of European Businesses — AEB) δήλωσε πως 9.558 οχήματα Mercedes πουλήθηκαν στη Ρωσία από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 72,8% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ