Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
indiagER
Διεθνή

Ινδία: Στους 134 οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας – Εννέα συλλήψεις

Περίπου 35 από τα θύματα ήταν κάτω των 14 ετών

Στους 134 νεκρούς έχει ανέβει ο τραγικός απολογισμός μετά την κατάρρευση κρεμαστής γέφυρας στην Ινδία, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Στο μεταξύ η αστυνομία έχει συλλάβει εννέα ανθρώπους, στο πλαίσιο της έρευνάς της για ένα από τα πιο πολύνεκρα δυστυχήματα στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια.

 Ένα σοκαριστικό βίντεο που τραβήχτηκε ακριβώς πριν την κατάρρευση της γέφυρας δείχνει μια ομάδα νεαρών ανδρών να τραβούν φωτογραφίες. Την ίδια ώρα άλλοι προσπαθούσαν να την κουνήσουν τη γέφυρα από τη μία πλευρά στην άλλη, μέχρι που υποχώρησαν τα καλώδια που τη συγκρατούσαν και κατέρρευσε.

 Η αστυνομία στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, όπου σημειώθηκε η τραγωδία, ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει εννέα ανθρώπους μετά την έναρξη ποινικής έρευνας κατά μη κατονομαζόμενων προσώπων, υπεύθυνων για την ανακαίνιση, τη συντήρηση και τη διαχείριση της γέφυρας.

 Ο Ασόκ Γιαντάβ, ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας, επεσήμανε ότι αργότερα σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των συλληφθέντων.

 Τοπικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν από την πλευρά τους ότι ο διαχειριστής της γέφυρας, η εταιρεία Oreva που κατασκευάζει ρολόγια και ηλεκτρικές συσκευές, δεν είχε ενημερώσει τις αρχές για την επαναλειτουργία της γέφυρας την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από εργασίες συντήρησης, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν είχε εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας.

 Η κρεμαστή γέφυρα, μήκους 233 μέτρων, που κατασκευάστηκε το 1880 στον ποταμό Ματσού που διαπερνά την πόλη Μόρμπι, ήταν γεμάτη την Κυριακή το βράδυ από ανθρώπους που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για να συμμετάσχουν σε θρησκευτικές γιορτές. Όταν κατέρρευσε οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω της έπεσαν σε βάθος περίπου 10 μέτρων στον ποταμό.

 Περίπου 400 άνθρωποι είχαν αγοράσει εισιτήρια για να ανέβουν στη γέφυρα με αφορμή τη γιορτή Ντιβάλι.

 Περίπου 35 από τα θύματα ήταν κάτω των 14 ετών, σύμφωνα με τον κατάλογο νεκρών που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Περίπου 170 άνθρωποι είχαν διασωθεί ως σήμερα το πρωί.

 «Άνθρωποι κρέμονταν από τη γέφυρα μετά το δυστύχημα, αλλά γλίστρησαν και έπεσαν στον ποταμό όταν κατέρρευσε», δήλωσε ο Ράζου, ένας αυτόπτης μάρτυρας.

 Ο Ν Κ Μουσχάρ, κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 134. Άλλος αξιωματούχος επεσήμανε ότι τα θολά νερά του ποταμού δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια της γέφυρας.

 Συνωστισμός

Η εταιρεία Oreva, με έδρα στο Γκουτζαράτ, είναι αρμόδια για τη συντήρηση της γέφυρας για 15 χρόνια, δήλωσε ο Σαντίπσινχ Ζάλα, επικεφαλής των αρχών της Μόρμπι.

 «Δεν μας ενημέρωσαν ότι ανοίγουν ξανά τη γέφυρα για το κοινό», πρόσθεσε. «Δεν είχαμε εκδώσει πιστοποιητικό καταλληλότητας».

 Βουλευτής από την περιοχή κατηγόρησε την εταιρεία ότι πούλησε εισιτήρια για την είσοδο στη γέφυρα χωρίς περιορισμούς, καταγγέλλοντας ότι αυτή κατέρρευσε λόγω του συνασπισμού.

 Προηγουμένως οι τοπικές αρχές ήταν αρμόδιες για τη συντήρηση και τη διαχείριση της γέφυρας και επέτρεπαν σε έως 20 ανθρώπους να βρίσκονται πάνω στη γέφυρα κάθε φορά, πρόσθεσε ο βουλευτής.