Εβδοµήντα πέντε χρόνια µετά την ανεξαρτησία τους από την αποικιοκρατική Βρετανία, οι Ινδοί «γιόρτασαν» την ιστορική στιγµή, µε τα µέσα ενηµέρωσης της χώρας να πανηγυρίζουν για «τον γιο της Ινδίας, που υψώνεται πάνω από την αυτοκρατορία» και την «Ιστορία που έκανε τον κύκλο της» σε µια χώρα όπου ο πρώην πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε χαρακτηρίσει τους Ινδούς «κτηνώδη λαό µε µια κτηνώδη θρησκεία». ∆εκαετίες µετά, ο 42χρονος Ινδοβρετανός Ρίσι Σούνακ ανέλαβε τη θέση που είχε κάποτε ο Τσόρτσιλ και την τελετουργική εξουσία να διορίζει επισκόπους στην Αγγλικανική Εκκλησία. Η µετεωρική άνοδος του Σούνακ στο τιµόνι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόµµατος της Βρετανίας και στην Ντάουνινγκ Στριτ βάζει (άνω) τελεία σε ένα «ψυχόδραµα» µηνών, που ξεκίνησε µε την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον και ολοκληρώθηκε µε την έξωση της διαδόχου του, Λιζ Τρας, από την πρωθυπουργία µετά από µόλις έξι εβδοµάδες.

Ηδη υπάρχουν ενστάσεις για το αν θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, της πιο σοβαρής δηλαδή κοινωνικοπολιτικής και οικονοµικής κρίσης που αντιµετωπίζει η Βρετανία τα τελευταία χρόνια.

sounak

«Ο Ρίσι Σούνακ δεν αποτελεί νίκη για την εκπροσώπηση της Ασίας», είπε η βουλευτής των αντιπολιτευόµενων Εργατικών Νάντια Γουίτοµ, επίσης ινδικής καταγωγής, σε ένα tweet που διαγράφηκε έκτοτε: «Είναι ένας πολυεκατοµµυριούχος, που, ως υπουργός Οικονοµικών, µείωσε τους φόρους στα τραπεζικά κέρδη, ενώ επέβλεπε τη µεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου από το 1956. Μαύρος, λευκός ή Ασιάτης: αν δουλεύεις για τα προς το ζην, ο Σούνακ δεν είναι στο πλευρό σου».

Ο Σούνακ αντιµετωπίζει τις ίδιες πολιτικές και οικονοµικές πιέσεις µε την Τρας και τον Τζόνσον. Έχει υποσχεθεί, ωστόσο, µια πιο νηφάλια και λιγότερο ιδεολογική προσέγγιση στη διακυβέρνηση και φαίνεται να έχει ήδη επιφέρει έναν βαθµό ηρεµίας σε ένα κόµµα που βρισκόταν σε πλήρη πανικό εν µέσω της αναταραχής που προκάλεσε η σύντοµη θητεία της Τρας.

sounak_2
Με το «καληµέρα» θα κληθεί να διαχειριστεί «αγκάθια» όπως το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας µετά το Brexit, οι «φουσκωµένες» τιµές ενέργειας και το ρήγµα στο κόµµα.

Η Βρετανία αντιµετωπίζει έναν οικονοµικά τοξικό συνδυασµό ύφεσης και αύξησης των επιτοκίων. Η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να τιθασεύσει τον διψήφιο πληθωρισµό, ενώ οι καταναλωτές αντιµετωπίζουν δραστική αύξηση του κόστους ζωής και πτώση των πραγµατικών εισοδηµάτων.

Κόστος και νοικοκυριά

Η κυβέρνηση Σούνακ καλείται να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς το άλµα στο κόστος των στεγαστικών δανείων προστίθεται στην αύξηση των τιµών των τροφίµων, της θέρµανσης και των καυσίµων που προκλήθηκε από τον πόλεµο στην Ουκρανία και άλλους παγκόσµιους παράγοντες.

Στο πρώτο του διάγγελµα προς τον βρετανικό λαό ο νέος πρωθυπουργός εµφανίστηκε ενωτικός. «Η χώρα µας αντιµετωπίζει µια βαθιά οικονοµική κρίση», είπε µετά την ορκωµοσία του από τον βασιλιά Κάρολο. «Ο απόηχος της πανδηµίας παραµένει και ο πόλεµος στην Ουκρανία αποσταθεροποίησε τις αγορές ανά την υφήλιο», επεσήµανε, διαµηνύοντας ότι «έρχονται δύσκολες αποφάσεις», αλλά θα διορθώσει τα λάθη της Τρας.

Ένας από τους πρώτους πονοκεφάλους του θα είναι να δείξει ότι µπορεί να ελέγξει ένα Συντηρητικό Κόµµα που έχει µεν µεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά είναι γεµάτο µε φατρίες που διαφωνούν σε βασικά ζητήµατα, όπως το Brexit, η µετανάστευση αλλά και η οικονοµική διαχείριση. Η νίκη του είναι µόνο το πρώτο βήµα για την ένωση ενός κόµµατος που έδιωξε τους δύο τελευταίους ηγέτες του λόγω εσωτερικών διαφορών και πέρασε χρόνια διαφωνώντας µε τον... εαυτό του για το πώς θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. Ο Σουνάκ υποστήριξε το Brexit στο δηµοψήφισµα του 2016, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται υπερβολικά «ευρωπαϊστής» από ορισµένους στα δεξιά του κόµµατος. Στο υπουργείο Οικονοµικών διατήρησε τον Τζέρεµι Χαντ, ενώ διόρισε υπουργούς από όλες τις πτέρυγες των Τόρις.

Το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας µετά το Brexit, οι «φουσκωµένες» τιµές ενέργειας και το ρήγµα στο Συντηρητικό Κόµµα οι πρώτες «εξετάσεις» του 42χρονου Ινδοβρετανού


Αν αποτύχει στο δύσκολο έργο του, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Οι Εργατικοί ζητούσαν εδώ και καιρό κάλπες, καλώντας τους κυβερνώντες να αναλάβουν την ευθύνη για το χάος της βρετανικής οικονοµίας. Το τελευταίο διάστηµα, το Εργατικό Κόµµα κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο στις δηµοσκοπήσεις, ανακτώντας µάλιστα ακόµα και τις περιφέρειες του λεγόµενου «Κόκκινου Τείχους» στη Βόρεια Αγγλία, όπου το 2019 για πρώτη φορά ψήφισαν Τόρις και Μπόρις Τζόνσον. Οι βουλευτές και οι σκιώδεις υπουργοί θεωρούν τον Σούνακ «αδίστακτο» και λένε ότι «µαχαίρωσε πισώπλατα τον Μπόρις Τζόνσον όταν νόµιζε ότι θα µπορούσε να πάρει τη δουλειά του». Επειδή, όµως, η ιστορία επαναλαµβάνεται, ο αειθαλής Μπόρις καραδοκεί στην πρώτη γραµµή της πολιτικής, έτοιµος να επιστρέψει µετά το πρώτο «στραβοπάτηµα» του Σούνακ…