Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύονται να μην «καταφύγουν στη στρατιωτική βία» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης σχετικά με τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου στο Σότσι της Ρωσίας με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο χωρών, Νικόλ Πασινιάν και Ιλχάμ Αλίγιεφ, και του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Μπακού και το Ερεβάν «συμφώνησαν να μην καταφύγουν στη στρατιωτική βία» καθώς και να διευθετήσουν όλες τις διαφορές αποκλειστικά στη βάση της αμοιβαίας αναγνώρισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», σύμφωνα με κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε στο τέλος της τριμερούς συνόδου κορυφής.

Οι τρεις ηγέτες, όπως ανέφερε πριν από τη σύνοδο το Κρεμλίνο, θα συζητούσαν «μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή» του Καυκάσου. Προβλεπόταν, επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν να είχε διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες.

Η Αρμενία, σύμμαχος της Ρωσίας, και το Αζερμπαϊτζάν, που στηρίζεται από την Τουρκία, έχουν συγκρουστεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο τελευταίος πόλεμος, το φθινόπωρο του 2020, στοίχισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους ενώ η Αρμενία απώλεσε τον έλεγχο εδαφών. Τερματίστηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, η οποία έχει αναπτύξει ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ