Εν μέσω της αντεπίθεσης του Κιέβου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα απομακρυνθούν από την περιοχή της Χερσώνας, σύμφωνα με όσα δήλωσαν σήμερα (01/11) οι ρωσικές αρχές κατοχής στη νότια Ουκρανία.

Ο εγκατεστημένος από τη Ρωσία ηγέτης της περιοχής της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο, τόνισε ότι περίπου 70.000 άνθρωποι κατά μήκος ενός τμήματος 15 χιλιομέτρων της αριστερής όχθης του ποταμού Δνείπερου, θα μετακινηθούν βαθύτερα στην περιοχή ή στη Ρωσία. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτή την επιχείρηση», δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι Solovyov Live στο YouTube, προσθέτοντας ότι η μετεγκατάσταση πραγματοποιείται λόγω του κινδύνου μιας «μαζικής πυραυλικής επίθεσης» από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι κατοχικές αρχές της Ρωσίας δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι 70.000 πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους που βρίσκονται στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Τη Δευτέρα, ο Σάλντο είχε δηλώσει ότι οι τελευταίες εκκενώσεις θα επιτρέψουν στον ρωσικό στρατό να στήσει άμυνα και να αποκρούσει μια πιθανή ουκρανική επίθεση.

Σκληρή μάχη

Οι δυνάμεις του Κιέβου προετοιμάζονται για μια σκληρή μάχη για την ανακατάληψη της κύριας πόλης της περιοχής, της Χερσώνας, και των γύρω περιοχών στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου, μετά τα σημαντικά κέρδη που έχουν σημειώσει στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας.

Η πόλη, με προπολεμικό πληθυσμό περίπου 288.000 κατοίκων, ήταν από τις πρώτες που παραδόθηκαν στις δυνάμεις της Μόσχας, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα πέρα από τα σύνορα τον Φεβρουάριο. Η ανακατάληψή της θα αποτελούσε σημαντικό ορόσημο για το Κίεβο.