Ένα θαύμα έγινε στην Ινδία, καθώς μια γυναίκα 23 ετών που βρισκόταν σε κώμα εδώ και επτά μήνες γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Γνωστή ως Shafiya, η ιστορία της κοπέλας είναι μια «εξαιρετικά ασυνήθιστη υπόθεση», όπως τη χαρακτηρίζουν οι γιατροί.

Τον Μάρτιο, η 23χρονη από το Uttar Pradesh στη Βόρεια Ινδία τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα με μηχανή. Ήταν μόλις 6 εβδομάδες έγκυος όταν υπέστη κρανιοεγκεφαλική βλάβη και έπεσε σε κώμα.

Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες να συνέλθει ήταν μόλις 10%-15%, η 23χρονη κατάφερε να γεννήσει ένα απόλυτα υγιές κοριτσάκι στις 22 Οκτωβρίου.

Πώς έγινε το ατύχημα

Η κοπέλα τραυματίστηκε σοβαρά όταν η μπούρκα της παγιδεύτηκε στον πίσω τροχό της μηχανής που οδηγούσε ο σύντροφός της ενώ εκείνη επέβαινε στο πίσω μέρος. Έπεσαν και οι δύο, αλλά εκείνη τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και έπεσε σε κώμα, καθώς δεν φορούσε κράνος.

Από τότε η Shafiya έχει υποβληθεί σε πέντε διαφορετικές νευρολογικές επεμβάσεις.

Πέρασε, μάλιστα, κάποιο διάστημα κατά το οποίο χρειαζόταν αναπνευστική βοήθεια στο νοσοκομείο «All India Institute of Medical Sciences» (AIIMS) στο Bulandshahr. Επίσης, χρειάστηκε να αφαιρεθεί ένα τμήμα του κρανίου της για να ανακουφιστεί ο εγκέφαλός της από την πίεση που ασκούσαν τα τραύματά της.

Οι γιατροί, τότε, είχαν να αντιμετωπίσουν ένα τρομερό δίλημμα: Να διακόψουν ή όχι την εγκυμοσύνη της λόγω της κατάστασής της;

Το γεγονός ότι λίγο αργότερα ένας υπέρηχος έδειξε πως η εγκυμοσύνη της κυλούσε φυσιολογικά και ομαλά οδήγησε τους ειδικούς να πάρουν τη δύσκολη απόφαση για τη συνέχιση της κύησης.

Πώς γίνεται να γέννησε ενώ ήταν σε κώμα;

Τα άτομα που βρίσκονται σε κώμα έχουν ελάχιστη εγκεφαλική δραστηριότητα. Τα βασικά αντανακλαστικά τους, όπως ο βήχας και η κατάποση, είναι μειωμένα. Συνήθως δεν ανταποκρίνονται στον ήχο ή τον πόνο, δεν επικοινωνούν ούτε κινούνται εκούσια. Ωστόσο, οι ασθενείς σε κώμα παραμένουν κατά τ' άλλα σε μεγάλο βαθμό υγιείς.

Τα όργανά τους εξακολουθούν να λειτουργούν και είναι δυνατό, αν και εξαιρετικά σπάνιο, να υποστηρίξουν ένα αναπτυσσόμενο μωρό. Ο δρ Deepak Gupta, ο χειρουργός της, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω συναντήσει καμία τέτοια περίπτωση στα 22 χρόνια νευροχειρουργικής καριέρας μου στο AIIMS».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο λίγες γεννήσεις σε παρόμοιες καταστάσεις αναφέρονται στην ιατρική βιβλιογραφία. Αυτή τη στιγμή, η Shafiya βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και δεν υποστηρίζεται από μηχάνημα διασωλήνωσης. Περιστασιακά κινεί το κεφάλι και τα πόδια της. Μάλιστα, υπάρχει η ελπίδα ότι μια μέρα μπορεί τελικά μαμά και κόρη να συναντηθούν.