Στην κατάθεση μήνυσης εναντίον του πρώην αφεντικού της Τζεφ Μπέζος προχώρησε η οικονόμος του, κατηγορώντας τον για φυλετικές διακρίσεις και κακές συνθήκες εργασίας.

Ειδικότερα η οικονόμος του κατήγγειλε πως εργαζόταν 14 ώρες την ημέρα χωρίς διάλειμμα σε «ανθυγιεινές συνθήκες».

Η Μερσέντες Γουέντα εργαζόταν στην κατοικία του δισεκατομμυριούχου CEO της Amazon για σχεδόν τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ισχυρίζεται πως δεν τη σεβάστηκαν, με την ίδια να βλέπει από πίσω ρατσιστικά κίνητρα και να υποστηρίζει ότι απολύθηκε όταν διαμαρτυρήθηκε για τις διακρίσεις.

Όπως αναφέρει στη μήνυσή της, η ίδια και άλλοι εργαζόμενοι έπρεπε να σκαρφαλώνουν από τα παράθυρα για να έχουν πρόσβαση στις τουαλέτες κατά τη διάρκεια βραδινών πάρτι, επειδή τους είχε απαγορευτεί να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες στο κεντρικό σπίτι.

Επίσης, δεν τους επιτρεπόταν ποτέ να κάνουν διαλείμματα ή να τρώνε μεσημεριανό γεύμα, σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε στο King County Superior Court στο Σιάτλ, με τον δικηγόρο του Τζεφ Μπέζος να απαντά πως οι ισχυρισμοί της δεν έχουν «καμία βάση».


Εργάστηκε επί τρία χρόνια στον Τζεφ Μπέζος

Η Γουέντα εργαζόταν στην κύρια κατοικία 5,3 στρεμμάτων του Μπέζος στην περιοχή του Σιάτλ, στο προάστιο Μεντίνα, αλλά μερικές φορές και σε άλλα σπίτια του.

Προσλήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και αργότερα έγινε επικεφαλής οικονόμος, έχοντας υπό την επίβλεψή της 5-6 άτομα. Μερικές φορές συναντούσε τον δισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος όταν βρισκόταν στο σπίτι, υποστηρίζει στη μήνυση.

Η οικονόμος πληρωνόταν με εξαψήφιο μισθό και απολύθηκε για θέματα απόδοσης, δήλωσε ένας εσωτερικός συνεργάτης στο Geekwire. Μόνο μετά την απόλυσή της κατέθεσε τη μήνυση εναντίον του Μπέζος. Πριν εργαστεί για τον ιδρυτή της Amazon, ήταν οικονόμος για πλούσιες οικογένειες για 18 χρόνια, σύμφωνα με την αγωγή.

Για να πάει στην τουαλέτα, έπρεπε να τρέξει μέσω μονοπατιού σε άλλο χώρο.

Όπως αναφέρει στη μήνυσή της, εργαζόταν έως και 14 ώρες την ημέρα χωρίς διαλείμματα και χωρίς να έχει πουθενά να καθίσει και να ξεκουραστεί. Δεν υπήρχε επίσης «κανένα λογικά προσβάσιμο μπάνιο για τις οικονόμους» και για 18 μήνες αναγκάζονταν να σκαρφαλώνουν από το παράθυρο του πλυσταριού για να βγουν έξω, να τρέξουν κατά μήκος ενός μονοπατιού σε έναν άλλο βοηθητικό χώρο για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.

Ακόμη, ισχυρίζεται ότι οι καθαρίστριες «συχνά» εμφάνιζαν ουρολοιμώξεις, επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα όπως έπρεπε.

Επιπλέον λέει ότι «κανείς δεν της είπε ποτέ ότι δικαιούται διαλείμματα και κανείς δεν της είπε ποτέ να κάνει διάλειμμα. Δεν γνώριζε εάν είχε το νομικό δικαίωμα να κάνει διαλείμματα για ανάπαυση ή για το μεσημεριανό της γεύμα».

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Τζεφ Μπέζος διέψευσε τους ισχυρισμούς της, λέγοντας στην «Daily Mail» πως στην πραγματικότητα εκείνη ήταν υπεύθυνη για τις ώρες διαλείμματος και των γευμάτων της.


Οι κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά

Παράλληλα, η οικονόμος ισχυρίζεται πως οι υπεύθυνοι του σπιτιού «αντιμετώπιζαν την ίδια και αργότερα άλλες ισπανόφωνες οικονόμους διαφορετικά από τις λευκές», αναφέροντας πως την κορόιδευαν, τη γελοιοποιούσαν, δεν τη σέβονταν και την εξευτέλιζαν.

Ο δικηγόρος του Τζεφ Μπέζος αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της πρώην οικονόμου.

Η αγωγή αναφέρει ότι επειδή η οικονόμος διαμαρτυρήθηκε για «διακρίσεις, αντίποινα, παραβίαση των νόμων περί μισθών και ωρών εργασίας, παραβίαση των νόμων περί υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας και των νόμων κατά της πρόσληψης εργαζομένων χωρίς χαρτιά», τα αφεντικά της την απέλυσαν.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια, στα χαρτιά της απόλυσης ανέφεραν τον «γελοία επινοημένο λόγο» πως ήταν «δυστυχισμένη» και είχε αρνητική επίδραση στην ομάδα.

Ο δικηγόρος της, Πάτρικ Λίο ΜακΚάγκιν, δήλωσε στο Geekwire: «Η πελάτης μου είναι εξαιρετικά αξιόπιστη. Είναι μια σκληρά εργαζόμενη Αμερικανίδα, ένα άτομο που βρίσκεται σε αυτόν τον κλάδο εδώ και μερικά χρόνια. Δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα με τους πρώην εργοδότες της».


«Ζήτησε 9 εκατομμύρια δολάρια κι όταν δεν τα πήρε έκανε μήνυση»

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Τζεφ Μπέζος, Χάρι Κόνελ, δήλωσε: «Ερευνήσαμε αυτούς τους ισχυρισμούς, δεν έχουν βάση και θα τους αναιρέσουμε. Η κυρία Γουέντα έπαιρνε εξαψήφιο μισθό ετησίως και ήταν η επικεφαλής οικονόμος. Ήταν υπεύθυνη για τα διαλείμματα και τα γεύματά της και υπήρχαν αρκετές τουαλέτες και αίθουσες για να κάνει διάλειμμα τόσο η ίδια όσο και το υπόλοιπο προσωπικό.

Τα στοιχεία θα δείξουν ότι η κυρία Γουέντα απολύθηκε για λόγους απόδοσης. Αρχικά απαίτησε πάνω από 9 εκατομμύρια δολάρια και όταν η εταιρεία αρνήθηκε, αποφάσισε να καταθέσει αυτή την αγωγή».

*Φωτογραφία: Reuters