«Βράζουν» οι ρωσικές πολεμικές μηχανές στα ουκρανικά εδάφη, με τις συνθήκες για τους πολίτες να είναι όλο και πιο δύσκολες.

Μάλιστα, ο διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία προειδοποίησε τους καταναλωτές να αναμένουν περισσότερα μπλακάουτ στο Κίεβο και άλλες περιοχές σήμερα, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις πιέσεις σε ενεργειακές υποδομές που επλήγησαν από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυλιόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες στην πρωτεύουσα των 3 εκατ. κατοίκων, ύστερα από κύμα ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές που έχουν καταστρέψει το 40% αυτών από τις 10 Οκτωβρίου.

Αρκετές από αυτές τις επιθέσεις έχουν γίνει κατά τις πρωινές ώρες αιχμής, αλλά δεν υπήρχε άμεση ένδειξη για νέα χτυπήματα σήμερα το πρωί, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε αργά την Κυριακή ότι η Ρωσία ίσως ετοιμάζει νέες επιθέσεις.

«Το ενεργειακό δίκτυο της χώρας δεν μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία ύστερα από τις ρωσικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε κάποιες περιοχές αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μπλακάουτ για να αποτρέψουμε την υπερφόρτωση των υποδομών υψηλής τάσης», σημείωσε η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου Ukrenergo.

Οι περιοχές που επηρεάζονται από τα προγραμματισμένα blackout σήμερα

Οι προγραμματισμένες διακοπές από τις 06:00 τοπική ώρα έως το τέλος της ημέρας θα επηρεάσουν το Κίεβο και τις περιοχές του Τσερνίχιβ, Τσερκάσι, Ζίτομιρ, Σούμι, Χαρκόβου και Πολτάβα, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο μήνυμα που απηύθυνε στους Ουκρανούς κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι πάνω από 4,5 εκατ. καταναλωτές είναι χωρίς ρεύμα.

«Να είστε έτοιμοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο»

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, έχει πει στους κατοίκους της πόλης να είναι έτοιμοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, με βάση το οποίο η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην πρωτεύουσα θα διακοπούν εντελώς.