Έντονο εκνευρισμό προκάλεσαν στην Άγκυρα οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Τουρκία λειτουργεί ως ιμπεριαλιστική δύναμη στην Αφρική.

Έτσι, επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν που κατηγόρησε την Τουρκία ως ιμπεριαλιστική δύναμη στην Αφρική. Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι το αποικιοκρατικό παρελθόν της Γαλλίας στην Αφρική επέβαλε ένα οδυνηρό τίμημα στους Αφρικανούς και ότι αυτό συνεχίζεται ακόμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ σε λογαριασμό του στο Twitter.

«Αποδείχθηκε ότι γαλλικές εταιρείες υποστήριξαν τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και το PKK στη Συρία μέσω γαλλικών ιδρυμάτων. Για το λόγο αυτό, είναι σοβαρό λάθος το ότι ο κ. Μακρόν αντί να ζητήσει συγγνώμη από το τουρκικό έθνος, βγήκε μπροστά και κατηγόρησε την Τουρκία ως "ιμπεριαλιστική δύναμη"», συμπλήρωσε.

«Είναι λάθος για τον Μακρόν να αναγάγει τη γαλλική εξωτερική πολιτική σε αντιτουρκική. Με αυτή τη στάση, ο Μακρόν βλάπτει την ικανότητα συνεργασίας που θα πρέπει να παραχθεί ενόψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ», κατέληξε με προκλητικό τρόπο.