Να παραμείνουν ενωμένες προέτρεψε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις ΗΠΑ, καθώς πυκνώνουν τα ερωτήματα σχετικά με την αμερικανική στήριξη προς στην Ουκρανία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές που λαμβάνουν χώρα.

 «Σας καλώ να διατηρήσετε την ακλόνητη ενότητα, όπως είναι τώρα, μέχρι εκείνη τη μέρα που όλοι θα ακούσουμε αυτά τα σημαντικά λόγια που ονειρευόμασταν... Μέχρι να ακούσουμε ότι επιτέλους αποκαταστάθηκε η ειρήνη. Οι δημοκρατίες δεν πρέπει να σταματήσουν το δρόμο μας προς τη νίκη», είπε σε ηχογραφημένη ομιλία του, λαμβάνοντας το Μετάλλιο Ελευθερίας των ΗΠΑ.

 «Όπως σε κάθε δημοκρατική κοινωνία, οι Ουκρανοί έχουν διαφορετικές απόψεις για τη ζωή και την πολιτική. Όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, νιώσαμε διχασμένοι με το αν θα μπορούσαμε ποτέ να σταθούμε μαζί» πρόσθεσε ο Ζελένσκι και συνέχισε:

  «Όταν όμως η Ρωσία αποφάσισε να καταστρέψει την ελευθερία μας και να εξαφανίσει την Ουκρανία από προσώπου γης, ενωθήκαμε αμέσως και κρατάμε αυτή την ενότητα» κατέληξε.

 Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι τιμή του η παρασημοφόρησή του με το Μετάλλιο της Ελευθερίας και το αφιέρωσε «σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες της Ουκρανίας» που «δείχνουν στο μεγαλύτερο αυταρχικό καθεστώς του κόσμου ότι μόνο την ήττα μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία».

 Παράλληλα, το Κίεβο σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση του απέναντι στο Κρεμλίνο υποστηρίζοντας σήμερα Τρίτη πως οι συνομιλίες με τη Μόσχα θα μπορούσαν να επαναληφθούν μόνο όταν το Κρεμλίνο παραχωρήσει όλη την ουκρανική επικράτεια. Τόνισε δε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να μάχεται ακόμη και αν «μαχαιρωθεί πισώπλατα» από τους συμμάχους του.

 Οι δηλώσεις αυτές από το Ζελένσκι έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά από αμερικανικό δημοσίευμα το οποίο ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον προτρέπει την Ουκρανία να δείξει «ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, και να υπαναχωρήσει από τη δημόσια άρνησή της για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.